Adrian Gheorghe – Bilanț de ”gospodar”

Adrian Gheorghe – salutare oameni buni și bine v-am regăsit la un nou articol în care prezentăm cel de-al XI-lea episod din seria Jurnal de Consilier.

Azi discutăm despre ședința din data de 24 august 2021.

Pe ordinea de zi, au fost următoarele:

  1. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință a CLP;
  2. Raport privind activitatea compartimentului de buget-finanțe al Primăriei Podgoria;
  3. Diverse.
Adrian Gheorghe – Jurnal de consilier

La pct, 2 dl. primar ne spune că, fiind jumătatea anului, era curios care este nivelul încasărilor la bugetul local. Până la data 30 iulie s-au încasat 524.781 lei și că au mai rămas de încasat ca rest de plată până la sfârșitul anului 2021, 750.039 lei, și că mai avem un rest de pe ultimii 2-3 ani de 1.265.591 lei debit din amenzi și înstrăinări.

De la serviciul de salubrizare și apă s-au încasat în total cumulat 117.069 lei. Deci total încasat până la 31 iulie 2021 este de 641.850 lei la bugetul local.

Pe anul 2020 s-au încasat 942.000 lei, iar pe anul 2019 s-au încasat 908.000 lei. Dl. Primar este mulțumit de aceste încasări.

Referitor la acest raport, eu am avut câteva observații și întrebări și anume:

  1. Care ar fi concluziile raportului?
  2. Care ar fi recomandările raportului?

Dl. Primar spune că se putea colecta mai bine.

Observațiile mele au fost că acest raport ar trebui să constituie un instrument eficient de analiză a activității compartimentului de buget finanțe dar și a ”comportamentului” fiscal al cetățenilor comunei, în baza căruia activitatea fiscal bugetară a comunei poate fi îmbunătățită.

Datele prezentate sunt niște cifre seci, lipsite de relevanță. Neavând o componentă de analiză calitativă, raportul nu prezintă concluzii sau recomandări.

În mod normal, un raport de acest tip ar trebui să prezinte o analiză detaliată, după structura ”Tabloului privind taxele și impozitele”, pe care l-am adoptat la început de an.

Și mă așteptam ca raportul să intre în detaliu și să prezinte:

  • Diferențele privind procesul de colectare a taxelor și impozitelor pe categorii de bunuri (clădiri, teren, agricol, auto) – unde a fost rata de colectare mai mare? De ce? Ce se poate face pentru a crește gradul de colectare?
  • O analiză în profil teritorial privind procesul de colectare a taxelor și impozitelor pe tipuri de bunuri (clădiri, teren, agricol, auto); Care sunt satele cu cea mai mare rată de colectare? Dar cu cea mai redusă?
  • De ce se manifestă o rată scăzută de plată a taxelor? (că nu are lumea bani?) Nuuuuuuu, să fim serioși, poate ar fi trebuit să stabilim cu cap nivelul taxelor și impozitelor, în baza gradului de suportabilitate a cetățenilor din satele comunei (dar asta ar fi însemnat ca eternii înțelepți să aplice cu adevărat doctrina ”social democrată”, să fiți mai socialiști decât sunteți).
Jurnal de consilier

Ei s-au mulțumit să le treacă pe toate în zona A de impozitare, crezând că va crește bugetul, dar efectul este invers, de bumerang: o rată de colectare mică, sub 50% (mai exact o medie de 41,46%), deși am trecut de jumătatea anului, astfel:

  • Clădiri –: 38,5% rată de colectare
  • Teren –:49,6% rată de colectare
  • Agricol–: 40,8% rată de colectare
  • Auto–: 33,56% rată de colectare

Dl. consilier Pricopi apreciază pregătirea mea cu privire la ședințele de Consiliu Local, însă spune că răspunsurile le-am primit mai devreme. Aici nu contează ce întrebi, totul e ca-n Moromete, una întrebi, alta ți se răspunde:

Ce faci, Moromete, te-ai mai gândit? îmi dai salcâmu ăla?

Drept răspuns, Moromete începu să se uite pe cer: – Să ţii minte că la noapte o să plouă. Dacă dă ploaia asta, o să fac o grămadă de grâu, Tudore!

Dl primar mă intreabă daca am terminat și, iritat de cele menționate de mine, începe prin a-mi răspunde la întrebări printr-o întrebare: Ce sunt alea categorii de bunuri? Cu o atitudine total deplasată de fost profesor care scoate elevul la tabla pe fond că i-a deranjat ora.

Iar eu, ca un elev silitor, i le-am repetat din nou. Acesta, la fel de iritat, începe să-mi spună ca nu e ok să vin la ședințe și să citesc de pe o foaie, având o atitudine grobiană de cioban smardoi îmi spune: BĂ, (fluerat). Ce ți-am zis eu mai devreme?

Eu spunându-i că ne-a citit niște cifre de pe o foaie, nu o concluzie și observații pe care să ni le prezinte.

El, vizibil nervos, începe să ridice tonul gingaș și, ca într-o cofruntare de cartier, acesta îmi spune: Bââââ!!! Uită-te aici la mine că nu vorbești tu peste mine!

Spunându-mi că pe el nu-l interesează paralele între pers. fizice și juridice ș.a.m.d. pe el îl interesează cât a încasat.

Și că pe el, de fapt, îl interesează dacă eu îmi platesc la stat impozitul sau de ce locuiesc la părinți?

Cam așa se desfășoară dragi cetățeni ședințele noastre de CL. Cu un primar care zbiară, jignește și încearcă să pună pumnul în gură opoziției atunci când îndrăznești să pui întrebări.

Cu concluzii total lipsite de noimă și rupte de realitatea comunității și cu consilieri locali PSD care asistă impasibili la aberațiile primarului de la bloc. Hilar, nu?

Păi să vii în ședințele de consiliu local, fără să fii informat, documentat înainte de ședință, înseamnă, efectiv, că nu-ți pasă de problemele cetățenilor.

Cum a fost în cazul celor 400 de pagini din proiectul de hotărâre cu înființarea Serviciului de Salubrizare, unde se spunea despre spălarea și curățenia gurilor de metrou și stațiilor de tramvai sau din scările de bloc, unde am fost singurul consilier care a citit acel proiect și a facut amendamente.

Putea să scrie acolo că ne vindem și comuna, nu? Doar cine era fraier să citească atâtea pagini. Se mergea pe încredere în el lider maximo, nu? Vorba edilului: „Păi băi băiatule, eu citesc 400 de pagini într-un an.”

Probabil și alea pe facebook, că sincer nu se vede.

Deci, în accepțiunea dl. primar, e greu cu încasatul, mai greu cu făcutul și asta pentru că eu locuiesc împreună cu părinții. Asta se discută pe un ton golănesc în ședințele de consiliu, și asta e concluzia lui el lider: nu se dezvoltă Podgoria pentru că stau eu cu părinții…

Una dintre Concluziile raportului ar trebui să fie aceasta:

Lăcomia, mărirea taxelor și a impozitelor, nu aduc după sine un buget mai mare. Lăcomia este o beţie mai rea decât beţia spunea Sfântul Ioan Gură de Aur… iar, Sfântul Augustin completa: E de preferat să avem mai puţină lăcomie decât mai multă bogăţie

Încă o dată se constată că rațiunea în decizii ar trebui să primeze, iar Consiliul Local ar trebui să fie cu adevărat un sprijin și un partener al cetățeanului în procesul de guvernanță locală. Din păcate, se pare că nu este cazul nostru…

Aici dl primar împreună cu dl. vice și alți consilieri, au sărit ca arși că nu ar fi majorat impozitul anul acesta și că impozitul s-a mărit datorita guvernului PNL cu rata inflației.

Mai penibili chiar nu puteau fi. Cum să spui că a mărit Guvernul impozitul când rata inflației se calculează conform unor date și analize realizate de Banca Națională a României și, indiferent că e Guvern PSD sau UDMR, aceeași majorare rezultă.

Indexarea cu rata inflației nu are legătură cu clasa politică, domnule primar…Dar așa considerați dvs că prinde explicația asta la ”cei proști”, cum îi numiți dvs…

Însă ipocrizia nu are margini în acestă majoritate PSD din Consiliul Local care uită că au mărit impozitele datorită trecerii tuturor satelor în zona A de impozitare. Propunere făcută de chiar dl. viceprimar.

Referitor la zonare, dl. primar spune că dacă eu consider că stau în zona A așa și dna consilier Ștefan consideră că stă în zona A și stă pe deal la Pleșești că are asfalt și iluminat.

Un exemplu mai prost chiar nu se putea da. Probabil a uitat că tot satul Pleșești NU are apă. Plus că zona A se consideră și în zona Dărăști și pe linie unde nu sunt ulițe pietruite, darămite asfalt.

Dar na…exemplele se dau doar cum ne convin nouă. Total lipsite de sens și rațiune. Când stai la bloc la oraș, se văd mai greu problemele  dintr-o comună.

Nu știu de ce nu l-au întrebat și pe dl. consilier Nănescu în ce zonă crede că stă dânsul, că este din Tăbăcari și acolo nu există piatră, da păi asfalt.

În final dl. vice spune că, întradevăr, anul 2021 raportat la anii trecuți este cel mai slab privind colectarea taxelor la bugetul local. Deci exact ce am prezentat eu numai că nu se putea să mi se dea mie dreptate, ci trebuia să audă domnii consilieri PSD de la cineva de-al lor ca să aibe încredere.

Însă dl. vice pune pe seama nivelului de trai scăzut al acestui an și că oamenii defapt nu mai au bani.

Asta deja mi se pare culmea ipocriziei, dar na…eu sunt învățat cu asta. Adică în decembrie 2020 să vii să spui că vrei să treci toate satele în zona A ca să le iei oamenilor mai mulți bani și acum vii și zici că lumea e săracă de fapt.

Pai dacă știai că lumea din comuna e săracă, de ce le-ai mai mărit??? Care e logica? Noaptea minții.

La diverse, dl edil a ridicat problema câinilor fără stăpân și în perioada următoare o să mai pună câteva capcane pentru capturarea lor. Înțeleg că sunt o problemă câinii fără stăpân, însă nu știu cât de legală este această măsură și sper să cred că nu va aduce, după sine, alte amenzi..

Ne mai spune că normal, Primăria Podgoria trebuie să înființeze Serviciu de Ecarisaj, însă sunt costuri enorme pentru asta și nu sunt bani.

Referitor la gunoaie, dl. edil ne spune că spera ca serviciul să intre în vigoare de la 1 sau maxim 15 septembrie și că au făcut deja licitația pentru 600 tomberoane. Un tomberon se pare că va costa 93 lei aprox.

Păi…licitația nu e publicată nicăieri, nici pe pagina Primăriei, nici pe sistemul național de achiziții, dar e făcută? Dacă știm că e făcută, știm cât costă tomberoanele, păi unde sunt tomberoanele? Iar am botezat copilul înainte de naștere?

Dl. primar spune că se așteptă la probleme cu acest serviciu de salubrizare și că a vorbit și cu alți primari și că 25% din oameni de la țară platesc gunoiul, pentru că riscăm ca cetățenii să nu mai scoată gunoiul la poartă deloc pe principiul: Eu nu fac gunoi!

Și că el îi înțelege pe oameni și le dă dreptate. Ce să zic, bună concluzie dl. edil de oraș. Nici s-a început colectarea și deja o dați în populisme ieftne.

Când nu ai nici măcar minimul de aport pentru comunitatea din Podgoria pe motiv că stai la oraș la bloc, logic să nu-ți pese dacă comuna se va umple de gunoaie pentru că amenzile se vor plăti tot din bugetul Primăriei.

Dacă era să plătiți din banul personal, atunci să fi văzut apel la responsabilitate pe dvs.

Ba mai mult, acesta spune că dorește ca la 2 săptămâni să vină să strângă resturile vegetale (crengi, etc) cu tractorul Primăriei, chiar dacă NU este legal.

Și chiar dacă va mai primi sesizări de la Garda de Mediu că mai filmează câte un dement că se dă foc la gunoaie.

Vă dați seama câtă responsabilitate pe acest primar? Să faci lucruri ilegale, să le provoci oamenilor discomfort prin arderea acelor gunoaie și plus de asta să le riști sănătatea.

Vă dați seama cât e de sănătos să inspiri fum toxic de la groapa de gunoi? Ca să nu mai zic de amenzile care vor mai veni cu siguranță pe mediu. INCONȘTIENȚĂ pură.

Dl. primar ne spune că abia așteptă să se termine cu aceste mașini termice și să se treacă la mașinile electrice pentru că așa nu și-ar mai permite toți săracii mașini ci doar aia înstăriții și cu bani.

Ca atunci când a venit el în comuna noastră erau 20 persoane care aveau mașini și acum au toți și nu e corect.

Că pe el îl deranjează că au toți săracii mașini și ca așa nu ar mai fi nici probleme cu mediul, poluarea, nici cu asfaltul.

Curat socialism, coane Fănică! Tare mi-e că bucșăraia la mașina electrică costă muuuuult mai mult decât la BMW, pardon, Bora Primăriei și nu știu dacă e ok.

Păi electrica zboară, domnu primar? Nu tot pe asfalt merge?

Cugetări intense din partea acestui edil de oraș. Practic să jignești cetățenii comunei care îți plătesc impozit pe acele mașini, impozite din care primești un salariu, așa cevaa…e NOAPTEA MINȚII! RUȘINE!!!

Avem un primar deghizat în apărător al săracilor care încasează lunar salariul! Iar săracii, plătesc şi aplaudă! Săracii de ei!

Deci să înțelegem că dl. primar e deranjat de numărul mare de mașini pentru care fiecare cetățean a muncit pentru a și le cumpăra și pentru care plătește impozit. În accepțiunea dânsului, nu e corect să aibă toată lumea mașină.

Să stea cetățeanul într-o comună primitivă, să fie sărac, să meargă cu căruța. Să nu cumva să progreseze.

Din fericire,
Azi, ţăranul de la noi
Nu mai are car cu boi,
Dar, în frunte cu primarul,
Satul are boi cu carul!

Vedeți dvs, dl. primar, oamenii modești – și vă dau aici exemplul fostului primar columbian Enrique Peñalosa, absolvent al Duke University în SUA, președinte al comitetului director al Institutului pentru Transport și Politici de Dezvoltare din New York, om cu carte adevărată, nu glumițe de ingineria mediului, spunea așa:

 O ţară dezvoltată nu este un loc în care săracii au maşini, ci unde bogaţii merg cu mijloacele de transport în comun– pe un asfalt decent, aș adăuga eu.

Tot dl. primar spune că proiectul depus la CNI pentru asfaltarea a 10 km de ulițe prin comuna și cel de apă și nu știe dacă se va mai face. În primăvară era 70% sigur că se face, în toamnă îi pune cruce. Alții sunt de vină…

Acum iarăși revin și spune ceea ce am spus și în campania electorală. Proiecte de campanie fără nicio finalitate. Încă odată vulpea a păcălit electoratul pentru încă 4 ani de stat în vizuină la căldură.

Se pare că se vor monta până la urmă și 10 camere de supraveghere. Acestea vor costa 1000 lei/lună pe o perioadă de 36 luni după care vor rămâne ale noastre.

Și se vor mai pune câteva coșuri de gunoi prin comună.

Dl primar ne spune că 55 de tineri din comuna au depus proiecte  si vor primi bani prin proiectul „O șansă pentru Podgoria” pentru a-și deschide o afacere. Proiectele au fost de 45.000 lei, 30.000 lei și 10.000 lei.

Aici voiam să adresez o întrebare tuturor tinerilor și anume: Ați știut de acest proiect? Aștept mesajele voastre în privat sau în comentarii.

În încheiere vă las cu o glumă amară:

Atât impozit pe ţărani au pus,
Că-i paşte jalea şi amarul…
Şi pân-la urmă au distrus
Şi samarul, şi măgarul.

Cam acesta a fost articolul de azi.

Nu uitați să vă abonați la canalul meu de Youtube pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în ședințele de CLP, să dați un Like dacă va plăcut și un share să vadă toți.

Până data viitoare, nu uitați: un om informat e un om puternic.

#PodgoriaPentruTine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest website, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe inclusiv cum să controlezi cookie-urile, accesează politica de confidențialitate.