Adrian Gheorghe – Canalizare…aproape finalizată

Adrian Gheorghe – Bună ziua oameni buni și bine v-am găsit la un nou articol în care prezentăm cel de-al 12-lea episod din vlogul #JurnalDeConsilier. În acest articolul de azi, veți afla care este părerea primilor locuitori ai comunei care vor fi conectați la rețeaua de canalizare.

Totodată discutăm despre cele două ședințe extraordinare din luna septembrie 2021.

Adrian Gheorghe – Jurnal de Consilier

Pe ordinea de zi a acestor ședințe au fost:

  1. Proiect de hotărâre privind declararea bunurilor imobile rezultate în urma finalizării investiției ”Îmbunătățirea siguranței publice prin modernizarea rețelelor de iluminat public cu eficiență energetică ridicată, prin tehnologii led”.
  2. Proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a devizului general forma reactualizată pentru ”Sistemul de canalizare”.
  3. Proiect privind stabilirea unei suprafețe de teren pentru depozitarea temporară a deșeurilor inerte rezultate din activități de construcții și demolări de pe raza comunei Podgoria;
  4. Proiect privind rectificarea bugetului local pe luna septembrie 2021.

1. Referitor la primul proiect de pe ordinea de zi, acesta este referitor la proiectul de iluminat public desfășurat în anii trecuți pentru finalizarea acestui proiect și intrarea acestuia în inventarul domeniului public al comunei Podgoria.

2. Referitor la proiectul privind canalizarea, devizul lucrărilor de continuare a sistemului de canalizare este în valoare de aprox. 10 milioane lei noi, respectiv 2,5 mil. lei pentru racordurile cetățenilor și 7,3 mil. lei pentru lucrarea de finalizare a proiectului.

Înainte de ședință, dl. viceprimar ne spune că este foarte supărat pe o parte din angajații Primăriei care conform spuselor dumnealui nu își fac datoria și nu prestează munca pentru care sunt remunerați lunar cu sume deloc de neglijat.

Se pare că dl. primar ar fi scos ședințele de lucru cu aceștia pe motiv că acestea stresau prea tare angajații…Vă dați seama cât stres?

Adrian Gheorghe – Jurnal de Consilier

Diverse

La diverse, dl. primar ne spune că s-a început asfaltarea Cartierului Viilor și ulița CAP-ului. Plata acestor lucrări se va face din bugetul local, însă banii se vor da în 2022. Cum ar veni, pe datorie…

La întrebarea ce se va întâmpla dacă se vor începe lucrările de racordare la sistemul de canalizare, dl. primar spune că e sceptic în privința acestui proiect și că oricum dacă se va tăia din asfalt, se va face pe porțiuni mici.

Eu înțeleg aceste lucrări stringente pe care dl. primar vrea să le realizeze, însă după cum mulți dintre voi ați văzut, moda aceasta a asfaltării fără rigole de scurgere a apei încă se menține la noi, cu consecințe nu tocmai fericite atunci când plouă.

Aș vrea totuși să cred că acest asfalt va ține mult mai mult decât cel Deal de la Pleșești care, la fel, e făcut fără rigole și este distrus pe jumătate. Și aici mă refer în primul rând la ulița de la CAP, unde asfaltul e lat de 2,5m…Tot dânsul ne mai spune că proiectul de asfaltare a celor 20 de ulițe nu mai este de actualitate.

Dl. viceprimar ridică problema înființării unui SRL pentru a gestiona serviciul de apă al comunei, deoarece acesta nu mai poate funcționa în cadrul Primăriei. Dl. primar este de acord cu asta, spunându-ne că pe viitor, costul pe metrul cub de apă se va mări cu aprox. 50 bani sau 1 leu.

Dl. primar spune că problema apei a mai discutat-o și cu cei de la Compania de Apă și care ar fi de acord să ne dea apă cu un tarif de aprox. 7 lei/mc cu tot cu TVA, dar cu condiția să plătim ce intra pe conductă. Dl primar precizează că la noi în comună se cam fură apă și nu crede că ar fi rentabil…

Dl. viceprimar, ne spune că a primit o adresă de la ACOR prin care solicită Primăriei Podgoria ca în termen de 90 de zile să preia tot angajații acestora care acum lucrează la momentul actual în Primărie. Aceștia ar fi în număr de 7, iar prin intermediul SRL-ului pentru serviciul de apă, vor fi angajați 3.

Pe celalalte posturi, respectiv  cele 2 posturi de la casierie și pentru cel de bibliotecară, se va face concurs.

3. În ceea ce privește depozitarea deșeurilor, suntem informați că suprafața de teren folosită va fi tot rampa actuală de gunoi din Valea Oratiei care va fi amenajată pentru a depozita acolo aceste deșeuri provenite din construcții.

Dl. viceprimar, spune că această hotărâre trebuia luată mai demult, de acum 4 luni și că posibilitățile de depozitare a deșeurilor la această rampă ar fi ori prin aducerea de către cetățeni direct acolo, ori prin cei de la Primărie.

Adrian Gheorghe – intervenții

Eu am întrebat dacă această depozitare este la liber și dacă există un program de acces? Dl. vice a spus că momentan este la liber, dar pe viitor vor monta și o barieră și vor percepe o taxă.

Eu am venit cu o completare la această propunere de proiect pentru a adăuga și următoarele aspecte:

a. “ Colectarea și depozitarea deșeurilor inerte se realizează de către (Primărie sau firmă) de pe raza satelor componente ale comunei Podgoria, după următorul program:” și aici m-am referit în sensul că toate satele trebuie să beneficieze de această facilitate, după un program prestabilit.

b.“Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie contravenție/infracțiune și se pedepsește cu amenda de x sumă”.

Eu am mai întrebat și ce înseamnă TEMPORAR? Care ar fi durata maximă de depozitare? Și ce se întâmplă dacă temporarul devine permanent? Pentru ca înțeleg că e o suprafață de teren care va deservi întreaga comună.

Cum vor proceda cetățenii din satele Pleșești, Tăbăcari, Podgoria pentru a depune legal deșeurile? Cu ce ne-ar ajuta această rampă dacă acolo vor exista și alte tipuri de deșeuri? Acum să sperăm că nu vom mai avea incendii, că măcar deșeurile inerte nu ard.

Dl. vice spune că dl. primar va face un alt proiect în care va specifica și aceste aspecte. Deci, în loc să facem de la bun început un lucru bine făcut, vom mai face un proiect, un proiect la proiect, după proverbul ”Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim…”

4. În ceea ce privește rectificarea bugetară, dl. vice apreciază suma de 98 mii lei noi ca fiind nesemnificativă, având în vedere nevoile comunei. 

Sperăm că acum, cu o nouă coaliție de guvernare, alocările pentru comună să fie semnificative, iar frumoasa noastră comună să devină înfloritoare.

La diverse am întrebat dacă s-a alocat și vreo sumă de bani Parohiei Podgoria, iar dl. vice mi-a spus că se va acorda suma de 10.000 lei.

Dl. vice spune că și construcția de la Parohia Pleșești va costa peste 30.000 lei și ca este un efort din partea Primăriei.

Am mai întrebat ce se mai întâmplă și cu drumul dinspre cimitir, dl. vice mi-a spus că se lucrează la proiect și că nu știe când se va face.

Dl. doctor a rămas suprins totuși de peticirea de la ieșirea din Oratia spre Pleșești și nu a înțeles nici dânsul de ce nu s-a asfaltat toată porțiunea, pentru că s-au lăsat locuri unde asfaltul era la fel de prost…

Nici dl. vice nu este mulțumit de peticirea de pe drumul comunal Podgoria – Oratia, catalogând acele petice ca rampe de lansare.

Ce mai…suntem pe val:

Plombăm, cârpim, turnăm asfalt
Şi gropile tot mai rezistă.

Așa se întâmplă când faci lucrări după ureche, cu plata la anul….De aceea, eu vă zic: nu subestimați niciodată incompetența! Se poate și mai rău! Pentru că, nu-i așa, incompetența nu se măsoară cu cântarul. Ea îți sare în ochi, cu condiția să vrei să o vezi!

Dn. consilier Panaete, întreabă unde pot cetățenii din Pleșești depozita gunoiul? Dl. vice spune că unde-l duc și cei din comună, respectiv la rampa din Valea Oratiei.

Dn. consilier Ștefan, ridică problema urșilor din Pădurea Pleșești, deoarece și dânsa s-a întâlnit cu ursul în zona pinilor acum ceva timp și crede că trebuie să luăm măsuri.

Dl. vice spune că ar fi cam aprox. 6 urși pe raza comunei și că a anunțat autoritățile competente.

Spre sfârșitul ședinței, un cetățean din Cartierul Viilor a dorit să asiste la ședință și a cerut lămuriri referitoare la sistemul de canalizare care, după spusele sale,  ar fi o bataie de joc la adresa cetățenilor, deoarece țeava ar avea un diametru de 23cm…

Acesta întreabă cine ar fi aprobat această țeavă și cine a verificat lucrarea? Pentru că nu este posibil ca țeava generală de colectare să aibă acest diametru, având în vedere că astfel de dimensiuni se utilizează în sectorul casnic.

Ca să înțelegem cu toții, țeava cu diametrul de 23 cm se utilizează pt canalizare în gospodăria proprie. Se pare că proiectanții specialiști aleși de mai marii comunei au înțeles de cuviință că o țeavă cu diametrul de 23 cm poate deservi fără probleme un cartier de locuințe sau mai rau, un întreg sat.

După o muștruială furibundă a cetățeanului, tăcerea s-a așternut peste Consiliul Local Podgoria. Situația devenise…penibilă pentru distinși noștri consilieri!

Ceea ce pe mine m-a frapat puternic, este UIMIREA consilierilor locali PSD. Ca și cum și dânșii acum ar fi aflat de aceste nereguli.

Iar alt lucru care pe mine m-a uimit, este ca dn. consilier Iacob dă dreptate cetățeanului și chiar îi înțelege supărarea. Serios?!

După retragerea cetățeanului, dl. consilier Pricopi, întreabă retoric: Ce ziceți de asta?! Ceilalți colegi au catalogat acesta ca o nemulțumire a cetățenilor și chiar și a lor.

Păi, parcă toți consilierii erau de acord cu dl. primar atoateștiutor?

Dl. doctor întreabă uimit dacă țeava chiar ar avea 23cm? Dl. vice spune că cică așa ar fi, dar nu a fost să le măsoare…că nu prea a fost primit pe șantier în timpul lucrărilor. Dl. doctor spune că cine a făcut proiectul ar trebui să răspundă totuși…

Dn. consilier Ștefan, spune că ei ca și consilieri nu au mers pe șantier ca să vadă ce fel de țeavă este. Dl. doctor completează și spune că ei nu sunt specialiști să știe de cât ar trebui să fie țeava și alte asemenea.

Dn. consilier Panaete intervine și dânsa și spune ca ei totuși se bucură că se face, că se lucrează.

Stimați cetățeni, se pare că nu contează dacă se lucrează cu folos, vorba ceea: ”Dacă umărul vom pune, vom da țării mult cărbune!” Dn. consilier Iacob, completează și ea și spune că ei nu sunt în domeniu ca să cunoască aceste aspecte.

Și totuși dragi colegi, din bugetul Primăriei este plătit, cu o sumă deloc de neglijat, un diriginte de șantier care tocmai acest lucru trebuie să supravegheze: să se asigure că ceea ce este în proiect (pe hârtie) se va regăsi în teren.

Probabil că uimirea va fi și mai mare atunci când, după ce va fi pusă în funcțiune, dacă va fi pusă vreodată în funcțiune… se va constata că țeava de 23 cm diametru nu va putea prelua apa menajeră, iar canalizarea din locuințele oamenilor va refula.

Vorba aceea: dacă n-avem canalizare, măcar piscină în sufragerie să fie…cu miros deloc plăcut!

Uimit totuși de aceste concluzii ale colegilor consilieri, eu am ținut să le readuc aminte că la proiectul privind serviciul de salubrizare, care era de vreo 400 pag., scria că se va face curățenie la gurile de metrou, în stațiile de tramvai și la scările de bloc, dar NU a citit nimeni aceste aspecte.

Eu am fost singurul consilier care a citit acel proiect și care a depus 2 pagini de amendamente, iar dn. consilier Iacob care acum se eschivează de responsabilitate mi-a spus, citez: ”Noi am pus să fie pentru viitor”,  zâmbind și ironizându-mă.

Și dacă tot veni vorba de răspundere, aș vrea să îi spun tot dn. consilier Iacob Ana, care este consilier de 10 ani, ca de altfel marea majoritate din CL, că în codul administrativ la Art. 224, al. 1, spune așa:

”În exercitarea mandatului, aleșii locali sunt obligați să dea dovadă de cinste și corectitudine;”, iar la art. 232, al.1 spune așa:

”Consilierii locali, răspund în nume propriu, pentru activitatea desfășurată în exercitarea mandatului, precum și solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte și pentru hotărârile pe care le-au votat.”

Poate că, în al 12-lea ceas, ar trebui să ne dăm seama că noi, consilierii locali, suntem în slujba cetățenilor, și NU în slujba edilului.

Asta așa, ca fapt divers, pentru cei care cred că a fi consilier local e doar o glumă cinică sau pentru a servi interesele Șefului cel mare.

Concluzia despre canalizare dragii mei, este una tristă. Noi nu vrem să facem din rahat bici. Suntem mândri dacă face pleosc…

Altfel, despre canalizare, cea care a fost, dar și cea care va fi, realitatea e cam așa:

Pân’ s-ajungă la putere,
Vorba lor e numai miere.
După ce votarea trece,
E… rahat cu apă rece!

Iar concluzia acestei ședințe, este aceea că avem aleși locali care în campanie locală se cred sofiști, după ce se văd cu mandatul în mână suferă de acest efect Dunning Kurger, iar când vin problemele aplică tactica struțului. Capu la nisip!

Eu trag un semnal de alarmă tuturor colegilor din Consiliul Local și le spun că această gândire de trib trebuie să înceteze, pentru că efectele sale pe termen mediu și lung vor fi aspru resimțite.

Poate acum înțeleg și colegii că jurământul pe care l-au făcut pe 27 octombrie, cu mâna pe biblie de a respecta constituția și legile țării și să facă cu bunăcredință tot ceea ce sta în puterile și priceperea lor pentru binele locuitorilor comunei Podgoria, nu pentru binele Șefului sau binele lor personal, nu este o joacă, este o mare responsabilitate.

Cam acesta a fost articolul de azi dragii mei. Nu uitați să vă abonați la canalul meu de Youtube pentru a fi la curent cu ce se întamplă în ședințele de CL, să dați un like dacă va plăcut și un share să vadă și ai tăi.

Până data viitoare, nu uitați: un om informat e un om puternic. #PodgoriaPentruTine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest website, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe inclusiv cum să controlezi cookie-urile, accesează politica de confidențialitate.