Adrian Gheorghe – bine ați venit la un nou articol pe blogul meu. Azi povestim cel de-al 13-lea episod din vlogul Jurnal de Consilier, unde discutam despre ședințele din luna octombrie și noiembrie a anului 2021.
Pe ordinea de zi a acestor ședințe au fost:
1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri și cheltuieli al com. Podgoria;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea cererii de finanțare pentru proiectul ”Înființare sistem de alimentare cu apă în satul Pleșești” în vederea depunerii spre finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny;
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea cererii de finanțare pentru proiectul ”Modernizare drum comunal DC120, Rm. Sărat – Podgoria – Pleșești și modernizare drumuri în Cartierul Viilor” în vederea depunerii spre finanțare prin Programul National de Investitii Anghel Saligny, proiect care, conform deciziei Primăriei, va fi realizat în două etape;
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea cererii de finanțare pentru proiectul ”Modernizarea infrastructurii rutiere din comuna Podgoria” în vederea depunerii spre finanțare tot prin Prorgramul Național de Investiții Anghel Saligny.
5. Proiect de hotărâre privind ”Înființarea serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din com Podgoria”;
6. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință pentru următoarele 3 luni.
Și acum să trecem la discuții
La primul punct de pe ordinea de zi, am solicitat alocarea unei sume mici, destinate instalării unor camere de supraveghere în comună, deoarece un proiect ca acesta nu a făcut niciodată subiectul ordinii de zi a vreunei ședințe de CL anterioare.
Dl. viceprimar, îmi răspunde că până acum nu am avut buget nici pentru a instala aceste camere prin comună și nici pentru a filma ședințele de CL.
Și pentru asta trebuie să aloce o mica sumă, pentru a se începe fazele de început a unui proiect de hotărâre, spunând că pentru un proiect de montat camere de supraveghere ne trebuie un studiu de coexistență, o analiză de risc la toate punctele principale din comună.
Tot dl. vice spune că a purtat discuții deja cu o firmă de specialitate, împreună cu dl. primar, pentru a ne oferi consultanță în acest domeniu. În urma acestei analize de risc, a rezultat un nr. de 26 de camere necesare pentru comuna noastră.
Eu sper să nu ne oprim, conform tradiției, doar la a face și a plăti studii de fezabilitate.
La pct 2 de pe ordinea de zi, dl. primar ne spune că acest proiect a mai fost depus acum vreo 2 ani pe CNI, dar din lipsă de fonduri nu s-a aprobat…dar dacă tot s-a înființat acest nou Program de Investiții, a decis să-l depună aici.
La pct 3 de pe ordinea de zi, dl. primar ia cuvântul și ne spune că și acest proiect a fost depus anul trecut pe CNI, dar la fel, nu au fost fonduri, însă aici aș vrea să-l completez pe dl. primar și să-i spun în caz de nu știa, de la CNI nu s-au mai dat bani pentru asfaltări, ci doar pentru modernizări sau construit școli, dispensare, grădinițe, etc.
Vă amintiți că, în campania electorală, dl. primar ne flutura vesel dosarul cu acei frumoși 10 km de drum asfaltați, iar eu atrăgeam atenția și spuneam că acel proiect nu are cum să se aprobe…se pare că încă odată aveam dreptate. Dar să revenim!
Dl primar spune că, din cauza prețurilor actuale, acest proiect de 10 km nu se mai încadra ca nivel de costuri și de aceea a decis să-l împartă în 2 etape, o prima etapă ce consta în 5km, iar a doua etapă ce constă în 3,3km.
Eu apreciez intenția dl primar de a depune proiecte însă, acum câteva ședințe tot dl. primar ne spunea logica ordinii lucrurilor pe care ar face-o orice ”om sănătos la cap”, l-am citat pe dl primar, și anume, facem întâi canalizare apoi asfaltăm.
Însă problema mea este următoarea: De ce depunem un proiect de asfaltare când noi nu am terminat cu MEGA proiectul de canalizare început în 2019???
Păi dacă nouă ni se aprobă acest proiect de asfaltare, ce facem cu canalizarea? Spargem asfaltul pentru racordări??? De ce nu cerem bani pentru canalizare???
Dl. primar spune că a depus cerere de finanțare și nu i s-a aprobat!
Păi cum să i se aprobe, când dl primar a depus această cerere la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Proiectelor pe Fonduri Europene.
ATENȚIE!!! Acest minister NU există!!!
Cum să faci o cerere către o entitate care nu există iar apoi să te plângi că nu ai primit bani?
Acum, poate nu mă credeți pe mine pe cuvânt, însă puteti verifica pe profilul dumnealui de facebook ca să vă convingeți singuri.
Și nu, nu vă uitați la plăcuța unde scrie Ministerul, deoarece acolo e scris corect, ci uitați-vă la dosarul cu cererea din mâna dumnealui. Uitați aici postarea–>
Acum, și noi, cetățenii, trebuie să mai fim și înțelegători. E greu cu administrația…nopțile sunt scurte, dilemele sunt mari, cotele sunt mici…nu știi ce sa pui, X pauză sau 2 final. Asta ca să vorbim în termeni pe care și dl primar i-ar înțelege. Și totuși, să revenim!
Ministerul unde trebuia depusă acea cerere de finanțare a sistemului de canalizare este MINISTERUL DEZVOLTARII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRATIEI. (MDLPA)
De aceea nu ni s-a aprobat acel proiect. E ca și cum ai depune cerere pentru ajutor de încălzire la Primăria Podgoria, dar tu pe cerere te adresezi Primăriei Ploiești. Deci, n-are nicio logică!
Asta ca să vedeți interesul mare al dl edil cu STUDII. Când îl cauți cu o problemă, toată lumea spune: ”E plecat, aleargă după proiecte!” Și, când colo, domnul primar merge pe principiul ”Am plecat să târguiesc, dă Doamne să nu găsesc!”.
Așa, dacă nu găsește, ne livrează refrenul cu care deja ne-am obișnuit: alții sunt de vină, Guvernul, Soarele și Luna, natura sau ploaia….
Totuși dl primar ne asigură că nu va asfalta înainte de a face traversările necesare racordării cetățenilor la canalizare, spunând că acele branșamente le va face Primăria din buget, dacă va fi cazul.
Prețuri astronomice
O alta problemă referitoare la aceste proiecte de asfaltare ar fi standardele de cost (prețul fiecărei lucrări) care, în proiectele depuse de dl primar, sunt foooarte depășite, chiar duble.
Păi, conform legislației, costul unui kilometru de drum comunal este de maxim 330.000 mii eur, la noi, în frumoasa și minunata comună, devizul spune că sunt necesari 530.000 mii eur/km, iar proiectul cu etapa 2, conform devizului sunt necesari 642.250 mii eur/km.
Noi facem cu 10.5 mil lei 3,5km de asfalt??? Sau 5 km de asfalt cu 13mil lei???? Poate s-o fi deviat A7 pe la noi și nu am aflat noi?!
Dl. Primar ne spune că standardul de cost poate va crește anul viitor și în loc de 330 mii poate va fi 400 mii, că e o marjă de eroare.
Eu i-am spus dl primar că una e 400 de mii și alta e 530 mii sau 642 mii eur, dar na…nu suntem noi specialiști.
Deci legea spune clar: maximum 330 mii pe km, noi punem dublu sau aproape dublu, pe motivul halucinant că… poate se modifică legislația. Vă puteți da singuri seama că aceste proiecte vor fi clar respinse, dintr-un motiv foarte simplu: nu respectă legislația.
Acum, dacă nu se aprobă proiectele acestea, să știți și cauza: bugetul proiectelor NU respectă legislația în vigoare. Aș vrea să nu am dreptate, dar vă rog să rețineți acest aspect pentru atunci când veți auzi refrenul cu Guvernul, Soarele și Luna, natura sau ploaia….
Adrian Gheorghe – Concluzii
Domnule primar, nu mai simplu era să facem niște proiecte care să fie în conformitate cu reglementările actuale? Poate mai aveam o șansă să mai astupăm și noi din gropile tot mai numeroase, care, judecând după vârsta pe care o au, ar putea avea buletin….
Dl. consilier Pricopi ia și dânsul cuvântul și laudă inițiativa dl primar considerând de bun augur aceste proiecte, iar noi cei care am avut alte opinii și oamenii sănătosi la cap, ar trebui să voteze aceste proiecte indiscutabil și să nu ne opunem fără rost.
Dl Pricopi poate nu a fost atent când eu am adus niște argumente logice d.p.d.v. legal. Propunerile și observațiile mele au avut drept scop modificarea unor aspecte eronate, care vor atrage după sine respingerea acestor proiecte, din motivele pe care vi le-am spus.
Nu de alta dar, când vom fi întrebați ”de ce anume nu s-a realizat sau s-a realizat prost”, să nu mai fie onorații mei colegi cu privirea în pământ, cum s-a întâmplat atunci când cetățeanul din Cartierul Viilor a atras atenția asupra subdimensionării rețelei de canalizare.
Au scăpat lamentabil și rușinos, cu un suspin adânc, spunând ”Noi nu știm ce s-a votat acum 4 ani (de parcă au votat extratereștrii, nu ei!), nu suntem specialiști”.
De aceea, când vă întâlniți cu consilierul ales din satul dumneavoastră, nu strică să-l întrebați când se va face salubrizarea stațiilor de metrou din Podgoria, pentru că, râsul curcilor, asta au votat. Oameni sănătoși la cap, cum ar spune domnul Pricopi…
Uneori, am senzația că intenționat se întocmesc documentații greșite, tocmai ca să nu facem nimic, să dăm mereu vina pe alții și, peste ceva timp, în următoarea campanie electorală, să reîncălzim iarăși ciorba și să vindem gogoși de genul ”vom face drumul, vom face canalizarea…”
Așa că probabil ar trebuie să stam strâmb, dar să gândim drept, nu să stăm DREPȚI și să gândească alții pentru noi. Eu așa zic că face un om integru! Voi ce credeti?
Cam acesta a fost articolul de azi dragii mei. Nu uitați să vă abonați la canalul meu de youtube pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în ședințele de CL, să dați un Like dacă va plăcut și un Share să vadă și ai tăi.
Până data viitoare, nu uitați: un om informat e un om puternic. #Podgoria pentru tine!