Adrian Gheorghe – Bine ați venit oameni dragi la un nou articol în care prezentăm cel de-al VII-lea episod din seria Jurnal de Consilier, în care vom vorbi vorbi despre ședința Consiliu Local din data de 22 aprilie 2021.
Pe ordinea de zi s-au aflat trei proiecte de hotărâre privind aprobarea bugetului local, conferirea titlului de Cetățean de Onoare al comunei Podgoria, oferit dl. Ion Cioroiu și proiectul pentru acordarea burselor școlare elevilor comunei Podgoria.
Bugetul comunei este de 9 miliarde lei vechi venituri proprii și 26 miliarde lei vechi primite, un buget destul de generos, după cum recunoaște dl. primar, chiar dacă e greu de acceptat că este acordat de un guvern PNL.
Dl. primar ne spune că se va cheltui 70.000 lei pentru achiziționarea de tomberoane, pentru prestarea serviciului de salubrizare..
De plombara drumului comunal Rm. Sărat – Pleșești care costă… nu știm cât costă, vom vedea dacă va fi făcut din buget sau pe datorie, cum a fost cazul celor 300 metri de drum reparat din satul Pleșești și drumul din deal, după cum știți înainte de alegeri, dar trebuie plătit acum, tot dintr-un buget acordat de un guvern PNL.
C-așa e viața…când e PSD nu cerem, nu facem, când e PNL ne dăm de ceasul morții dar achitam datoriile făcute pe vremea PSD… Curat-murdar, coane Fănică…
Se vor mai asfalta 1km de asfalt pentru ulițe de unde s-a prevazut în buget suma de 1 miliard lei vechi, însă acest km de asfalt costă undeva la 3-4 miliarde lei vechi și că s-a discutat cu firma care va veni la licitație să se plătească în timp eșalonat. Cu siguranță, tot dintr-un buget alocat de un guvern PNL…
După cum puteți observa, cât a fost PSD trei mandate, a fost cam slăbuț cu lucrările, că nu erau bani și nici nu se cereau, penttru că nu se cădea să deranjăm stăpânirea… Acum, cu bani alocați de guvernul actual, pare că se mai mișcă lucrurile…
La acest buget eu am venit cu câteva observații, și anume:
- impozitul pe teren încasat la bugetul local pentru persoane juridice a fost de 2000 lei (adică 20 mil.), destul de puțin, având în vedere numărul persoanelor juridice – firme, mai exact- care își desfășoară activitatea în comună;
- Impozitul încasat pe mijloace de transport persoane juridice 4000 lei (adică 40 mil.) – iarăși, destul de puțin, având în vedere câte tractoare sunt înregistrate în comună…Vă întreb, în Podgoria sunt doar 20 de tractoare???
- un impozit pe tractor ar fi cam de aprox. 200 lei ceea ce înseamnă că la nivelul comunei avem 20 de tractoare pentru a da suma de 4000 lei. Aici am întrebat și câte tractoare sunt la nivelul comunei? Însă răspunsul nu a venit, că dădea cu rest probabil…
- dna. contabilă mi-a spus însă că bugetul pe 2021 se face la nivelul bugetului pe 2020. Iar dacă anul trecut sa încasat doar 4000 lei, trebuie trecuți în bugetul de anul acesta, iar poate pe anul 2021 se va încasa mai mult….sau mai puțin, încă nu știm. Un buget făcut la ghici….
Oricum mie aici îmi dă cu virgulă pentru că la câți oameni fac agricultură în Podgoria, suma de 4000 lei pe utilaje sau alte mijloace de trasport este mult prea mică. Nu aș vrea însă să fac alte speculații, dar este un semn mare de întrebare aici.
Adrian Gheorghe
Domnul primar ne mai spune și că avem rămașițe de anul trecut de 3 miliarde lei vechi, bani neîncasați de pe urma amenzilor. De ce nu s-au încasat, când se vor încasa, iar e o necunoscută….
Alt lucru pe care l-am semnalat referitor la buget, este suma de 30.000 lei pentru construirea gardului de la Centrul Multifuncțional din Podgoria, care după părerea mea este una aberantă.
Dl. Primar mi-a spus că acest gard costă 30.000 lei pentru că e făcut cu oamenii de la ajutor social, pentru că el normal trebuia să coste 70.000 lei dacă îl făcea o firmă privată.
Deci oamnei buni, ca să ne înțelegem… niște plasă de gard cu stâlpi, cu ciment, cu soclu la gard + proiect, costă 300 mil. lei vechi…Dacă așa zice dl. primar, să-l credem, nu? Păi, dacă un gard ar costa 700 milioane, nu e de mirare că reabilitarea căminului a costat 14 miliarde lei vechi…și mai urmează niște surprize.
În buget mai este prevăzută și suma de 70.000 lei pentru canalizare și colectarea gunoaielor, dintre care, dna. contabilă ne spune că 50.000 lei (deși, la început, dl primar spunea că vor costa 70 mii lei, dar ce mai contează o diferență de 20 mii, aproape o treime…) sunt pentru achiziționarea de tomberoane și 20.000 lei pentru plata dirigintelui de șantier de la canalizare. Această plată reprezintă defapt o restanță către dirigintele de șantier .
Domnul primar spune că 70.000 lei reprezintă defapt achiziția de tomberoane…Nici dumnealui nu prea știe se pare, e dilemă mare…
Concluzia este că în privința așa numitei canalizări, în anul 2021 nu se va face nimic, pentru că nu există absolut niciun ban alocat.
Doar dacă se va face alt proiect de finanțare, deoarece mai trebuie 17 miliarde și Primăria nu are de unde să aloce acești bani. Toate astea, nu din cauza Guvernului PNL cum i-ar plăcea cuiva să spună, ci tocmai din cauza OUG 114 dată de Guvernul PSD, care a mărit costurile forței de muncă din construcții fără a ține cont de valoarea proiectelor deja aflate în execuție.
De aceea, când dl primar vă spune că nu se mișcă nimic pe infrastructură în țară, să stați strâmb și să judecați drept, să înțelegeți că acea ordonanță dată de PSD a pus cruce multor proiecte aflate în execuție, cum este și cazul proiectului nostru. Asadar, să multumim PSD pentru stoparea proiectului de canalizare.
Și să mulțumim celui de sus pentru faptul că mintea luminată, care a gândit acest dezastru, este acum la specializare de lungă durată, la Jilava. Asta ca să nu mai aruncăm pisica în curtea guvernului actual PNL care cică nu ne dă fonduri, după cum afirmă unii pe facebook.
Cum ar putea plăti cineva pentru prostia făcută de altcineva? Mai exact, să plătească cetățenii comunei, nu-i așa?? Concluzia: canalizarea mai așteaptă. Cel puțin anul acesta nu se va întâmpla nimic.
Discuții pe buget
În buget mai sunt prevăzuți și 150.000 lei pentru achitarea unei restanțe de la drumul din deal de la Pleșești care constă în 300 m de șant dalat și acele reparații de pe drumul din satul Pleșelti și de pe izlaz. Costul total al lucrărilor se ridică undeva la 450.000 lei aprox.
Făcut în campanie de PSD, pe datorie, achitat acum, de guvern PNL. Dacă nu ar fi fost făcut pe datorie, de ce trebuie achitat abia acum? De ce nu a fost achitat la acel moment?
Așa că, stimabile, când mai spunem că guvernul actual nu achită datoriile făcute de PSD, să luăm o pauză, să luăm cu lămâie, nu de alta, dar minciuna are picioare scurte. Dar, vorba voastră, ce știe prostimea? Cam mult domnilor, ar spune și nea Livache, aflat acum la facultate….
Eu am adus din nou în discuție proiectul meu de hotărâre privind filmarea ședințelor de consiliu, și dacă se poate prevedea o mică sumă pentru a se face și lucrul acesta, însa dna. cons. Iacob Ana, a zis că atunci s-a votat proiectul meu și că nu a fost nimeni de acord.
Practic: de ce să mai întrebi dacă noi nu vrem?
Dl. viceprimar intervine și el și spune că mai bine am lua o cameră de filmat pentru comună decât să luîm aparate pentru filmat ședința, că e mai benefic…
Mda…se pare că înca odată transparența deranjează pe domnii consilieri și pe actuala conducere. Nu trebuie să știe proștii, vorba lor, ce și cum. Pentru că, nu-i așa, le e frică: „Dacă n-ar fi proştii, deştepţii ar muri de foame.”
Dar ce să vorbim de transparență și de camere, când eu însumi am depus niște cereri privind accesul la informații publice, la care Primăria nu a răspuns din data de 26 feb. 2021 și respectiv 01. apr. 2021. O rezolvăm și pe asta, pe căile legale, dacă nu se poate de bunăvoie…
Eu le-am spus ca voi face din nou un PHCL în care voi avea grijă ca bugetul pentru achiziția unor astfel de aparaturi să fie foarte mic. Dna. contabila spune că totuși ar fi ceva bani…dar…
Dl. primar ne spune că are în vedere și montarea a 4-5 camere în zone cheie ale comunei, deși dl. vice spune că este un cost destul de mare și acesta. Însă așteaptă să vadă oferta de la firma respectivă.
Alt lucru, ar fi schimbarea țevii de apă de pe ulița CAP-ului. După cum spune dl. primar, această țeavă a fost deteriorată din cauza faptului că a fost îngropată la 20 de cm. Ați auzit bine, pui țeava de apă la adâncimea la care plantezi cartofii…
Păi cum să reziste țeava aia la presiunea la care e supusă de trafic sau la temperaturi scăzute? Nu e la mintea cocoșului că cedează curând? Un inginer constructor pe care l-am întrebat – pentru că eu nu le știu pe toate precum eternii înțelepți – spunea că, având în vedere temperaturile de îngheț din zona noastră, adâncimea minimă la care ar trebui plasată conducta de apă potabilă este de minim 75 cm adâncime.
Apoi, dragilor, cu așa diriginți de șantier, peste care decide eternul înțelept, care nu au nici cea mai mică legătură cu normele tehnice, făcute de oameni cu școală, nu neica nimeni în construcții, să nu ne mire că există avarii peste avarii.
Faceți dvs un experiment, puneți o sticlă de apă la adâncimea de 20 cm în pământ și vedeți ce se întâmplă cu ea iarna, apoi veți înțelege care e treaba cu conducta.
Dl. primar spune că mai are promisiunea de la o firma pentru 1 km de asfaltare a unor ulițe. Cam 4 miliarde, aproape 80.000 euro, cam multișor, ținând cont de standardele de cost…
Și anume: 300-400 m în zona Dărăști, o porțiune și pe ulița CAP-ului din Podgoria, o porțiune pe ulița din satul Coțatcu pe unde sta domnul viceprimar. Cârpeli, pe românește….Câte 50-100 metri pe ici pe colo….Eu aș fi mulțumit dacă s-ar pietrui ulițe, ca să fiu mai realist.
Că tot spunea dl doctor, după mărirea impozitelor, că suma cu care au fost mărite impozitele va fi folosită la pietruire. Am fost, nu demult, la Pleșești, și am fost nevoit să las mașina la Căminul Cultural când am văzut ce gropi imense sunt pe ulițe.
Apropo, voi, cei din Pleșești, ați văzut vreo uliță pietruită cu pietrișul adus în fața Căminului Cultural? Că e din banii Primăriei și a impozitelor plătite de voi, nu de alta… A trecut jumătate de an de la mărirea impozitelor.
Scrie aici, în comentarii, dacă cunoști vreo uliță care a fost pietruită de la începutul anului și până acum. Mai sunt 5 luni și vine iarna….Dacă în următoarele 5 luni nu se vor pietrui ulițe, apoi Dumnezeu cu mila.
Tot dl. primar ne informează privind proiectul cu apa la Pleșești, speră că la anul pe vremea aceasta va fi sigur 70 % de implementarea lui. Asta dacă nu se va repeta povestea de la canalizare.
Adrian Gheorghe – propunere
În privința gazelor, eu am propus ca să se înceapă demersurile pentru a strânge tabele cu oamenii care vor să se racordeze și să se facă presiuni la județ pentru a se începe această aducțiune de gaze și la noi în comună.
Dacă tot avem drumul așa cum îl avem să începem și cu gazele pentru a se merge în paralel. Nu să ne trezim că avem proiect de asfaltare și după trebuie să băgăm gaze.
Aici răspunsul a fost unul dat din gard în gard, că dl. primar e sceptic în privința gazelor și că nu prea crede în acest proiect. Dar defapt avem aprobare să ne conectăm la țeava de gaze, dar nu sunt bani pentru proiect. Că s-au mai făcut tabele, că ar costa prea mult cetățenii să se racordeze, că cică noi suntem o comună săracă ș.a.m.d., nimic concret.
S-a mai ridicat problema pantei din Tăbăcari pentru a se extinde în lățime, deoarece s-au mai ciocnit iar două mașini acolo din cauza lipsei de vizibilitate și drumului pe o singură bandă.
Dar na…proiecte pe repede înainte, ca de obicei…cu consecințe neplăcute…
Problema Parohiei de la Pleșești privind construirea unei camere de centrală s-a mai adus în discuție, iar eu am mai propus și să se aibe în vedere o sumă alocată Parohiei Podgoria pentru schimbarea acoperișului.
Aici la culte bugetul a fost de 40.000 lei, pentru toate cele cinci Parohii ceea ce înseamna 8.000 lei de fiecare. Cam puțin totuși… Din spusele colegilor, unele parohii trebuie să se bazeze pe sponsorizări.
Burse pentru elevi
II. Referitor la bursele elevilor, respectiv:
- Bursă de merit: 300 lei/lună aici ar fi 17 burse;
- Bursă de studiu: 200lei/lună (10 burse);
- Bursă socială: 100lei/lună (60 burse).
Un proiect întradevăr benefic pentru elevii comunei Podgoria.
Diverse:
S-a ridicat din nou problema gunoiului.
Se vor da către cetățeni odată cu tomberonul și saci menajeri unde se vor pune deșeurile reciclabile, iar în tomberon doar gunoiul menajer. Restul deșeurilor vegetale, se vor depozita într-o groapă pe care fiecare cetățean trebuie să și-o facă în spatele curții pentru a depozita acolo și în vederea compostării lui și utilizării ulterioare ca și îngrășământ.
De altfel cetățenii vor avea posibilitatea de a achita integral tomberonul în jur de 80 lei. Tomberonul va fi înscripționat cu numele de familie și rr. de persoane beneficiare.
Se mai dorește și închiderea rampei de gunoi din Valea Oratiei prin blocarea drumului de acces cu acordul oamenilor care au proprietate în acea zonă.
Și de colegii consilieri s-a ridicat posibilitatea de a amenda cetățenii pentru depozitarea gunoiului necontrolat. Așa că nu sunt singurul care a susținut această inițiativă.
Dar în ipocrizia unora, printr-un populism ieftin, se încearcă aruncarea acestei inițiative tot în cârca opoziției. Mă rog…demagogie ca de obicei, că doar suntem obișnuiți.
Alții pozează în mari socialiști și naționaliști doar când îi avantajează, când nu, dau vina pe capitalism, pe neșansa istoriei sau pe norul de ploaie.
Taxa gunoiului se preconizează a fi undeva la 10lei/pers. pe lună.
Oameni buni, cam acesta a fost episodul de azi, vă aștept și data viitoare la prezentarea unui nou episod în care vom vorbi despre aprobarea contractului de delegarea a gunoiului către firma Acvaterm.
Nu uitati să dați un like și-un share articolului ca să vada și alții și un subscribe la canalul meu de Youtube ca să fiți la curent cu noile episoade. Iar până data viitoare nu uitați: Un om informat e un om puternic.
#PodgoriaPentruTine!