Adrian Gheorghe – Serviciul de salubrizare

Adrian Gheorghe – Salutare oameni buni și bine v-am regăsit la un nou articol. De această dată vom vorbi despre cel de-al VIII-lea episod din seria Jurnal de Consilier.

Azi discutăm despre ședința din data de 28 mai 2021. Pe ordinea de zi, au fost următoarele:

1. Proiect de hotărâre privind atribuirea și încheierea contractului de delegare a serviciului de salubrizare;

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor speciale pentru acest serviciu;

3. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință pe următoarele 3 luni.

Adrian Gheorghe – Jurnal de Consilier

Discuții

La începutul ședinței dl primar ne informează că la ședință va asista și un domn din presa de la Buzău, și care dorea să filmeze ședința noastră de consiliu.

Domnul viceprimar a intervenit și a spus că în regulamentul de funcționare al CLP ședințele au caracter public însă nu se filmează… Dl primar spune că nu ar avea nimic împotriva filmatului, dar dacă dl vice tot a pomenit de această speță, toate bune.

Deci, încă odată, lipsă totală de transparență stimați cetățeni din partea aleșilor locali, dar cred că v-ați obișnuit deja.

Ceea ce m-a surprins pe mine a fost că s-a invocat acest regulament de funcționare al CLP pentru că din câte știu eu, se votează la fiecare început de mandat, de noul CL.

Noi, în luna decembrie, de la prima ședință și până în prezent, nu am votat niciun astfel de regulament. Se pare că, încă odată, se merge pe vechile obiceiuri.

Jur că nu înțeleg această încăpățânare teribilă față de transparență, decât numai dacă, evident, ai anumite aspecte de ascuns.

Adrian Gheorghe – Jurnal de consilier

Proiecte

În cadrul primului proiect de pe ordinea de zi, dn. director al societății Acvaterm a fost invitată la sedință pentru a ne prezenta activitatea lor. De altfel, Acvaterm a fost singurul ofertant în cadrul serviciului de salubrizare.

Dl primar ia cuvântul și ne explică că gunoiul îl colectează Primăria cu tractoru și nu ar fi singura comună care ar face asta. Numai că această colectare se realizează doar în Podgoria, Oratia și Coțatcu, celelalte două sate ale comunei nebeneficiind de acest serviciu, deși plătesc, fără diferențiere, aceleași impozite din acest an.

Aici ne da exemplu sect. 1 din Bucuresti care are la fel probleme cu gunoiul și că dacă acolo e așa, noi ce pretenții să avem. Numai că, în cazul sectorului 1 problema este total diferită și nu are absolut nicio similitudine cu ce se întâmplă în Podgoria. Nu intrăm în detalii.

Referitor la ceea ce face Primăria, dl primar spune că parțial era corect și parțial incorect. Și că ei cred că s-au ocupat bine de problema gunoaielor că altfel erau munți de gunoaie prin comună.  Nu că n-ar fi, numai eu știu cât gunoi am strâns de la Pleșești și din pădure.

Ca să nu mai zic că, de vreo 2 ori pe lună, asistăm la fenomenul ”Focurile vii” de la Podgoria, când rampa de gunoi este incendiată sistematic, tocmai pentru a mai ”topi” munții de gunoaie.

Arderile ilegale din Podgoria, Buzău

Acum haideți să vedem cum se întâmplă prin alte părți.

 Spre exemplu, Primăria com. Gherăseni, aflată la aprox. 10-15 km de Buzău, a facut un proiect în valoare de aprox. 17 miliarde lei vechi prin fondul de mediu unde și-au costruit rampă pentru gunoiul de grajd și au achiziționat:

– autogunoieră;

– încărcător frontal;

– tractor cu 2 remorci;

– remorcă de împrăștiat gunoiul;

– vidanjă;

– tocător de resturi vegetale.

Toate în cadrul unui proiect, toate absolut noi. Pentru cei interesați, căutați pe net și vedeți și ce culoare are primarul de acolo că să nu facem reclamă.

Ah, deci în altă parte se poate, numai să și vrei, dar na…alții probabil locuiesc în comună și sunt interesați de dezvoltarea ei, nu sunt navetiști prin comuna lor cum se întâmplă în Podgoria.

Însă aceste exemple nu le folosește dl primar cu studii în ingineria mediului, pentru că probabil s-ar prinde și ăia “hoți și proști”,de care nu are nevoie decât la vot, vorba lui, și nu ar mai ține demagogia la ei. Preferăm să dăm exemplu că la Râmnic e gunoiul 16 lei/pers. și să facem comparații că la oraș nu e gunoi menajer ci mai mult reciclabil.

Dar na…așa e când stai la bloc la oraș ca primar de comună, dai exemple de oraș în loc să cauți soluții la colegii primari de comune.

Costul colectării gunoiului va fi de 10 lei/pers. pe lună și 88lei/ la societăți. Primăria va pune la dispoziție cetățenilor tomberoane și saci menajeri pentru gunoiul reciclabil și menajer.

Contractul a intrat în vigoare de la 1 iulie. Special am realizat mai târziu acest articol, pentru a putea vedea cum se desfășoară serviciul de salubrizare.

După cum vedeți, suntem la final de lună, avem un contract semnat cu Acvaterm, dar tomberoane nu există, populația nu a primit sacii pentru gunoi, gunoiul NU se ridică, deși – repet- Primăria a încheiat contractul cu Acvaterm începând cu 1 iulie, conform hotărârii  nr. 18/28 mai 2021 a Consiuliului Local.

Să fie neputință? Să fie dezinteres? Să fie ignoranță? Rea voință? Sau, mai rău, câte puțin din fiecare?

Tot dl primar, spune că a ridicat și problema deșeurilor din construcții la Buzău la Prefectură și că el sugerează că, de la Guvern, să se dea bani pentru a cumpăra un malaxor, că pune Primăria terenul la dispoziție. Iar demagogie, că trebuie de la Guvern.

Păi doar ce am dat un exemplu mai sus cp se dau și s-au dat fonduri pe mediu pentru aceste rampe de gunoi și investiții similare. Dar trebuie să și construiești un proiect, ca să le accesezi, dar când ți se cere strategia comunei și tu zici ca primar: “ce ne trebuie nouă strategie? E o prostie!”, cum să primești bani? Și alte aberații ale edilului de oraș, vă dați seama câte fonduri putem atrage noi cu astfel de atitudini.

E mai ușor să spui că ai cerut la Guvern și nu ți s-a dat. Numai că banii nu se dau pe vorbe de genul ”dați voi banii, că știm noi ce să facem cu ei”, acolo trebuie o documentație, o fundamentare, dar și ceva de muncă. Plus de asta, toate cheltuielile trebuie justificate, la proiecte nu merge cu asfaltări de 2 miliarde pe 500 metri… Or, e mai ușor să ne lamentăm că ”nu primim”, dar nu facem nimic în acest sens.

Primăria Podgoria nu are o strategie de dezvoltare și nici Plan Urbanistic General actualizat. Și atunci, când nu ai minimul de documentație care se cere atunci când soliciți bani, cum ai vrea să îi primești? Cash, în saci, la ceas de noapte?

Iată că nu e chiar așa cum spune dl primar, că fondurile sunt blocate, că Guvernul nu dă bani și alte asemenea. Exemplul e chiar la Gherăseni, în ceea ce privește utilajele.

Iar dacă vreți să vedeți cum arată un drum adevărat, proaspăt terminat (nu castelele de nisip din Podgoria, spălate la prima ploaie, dar făcute cu bani grei), dați o fugă până la Grebănu, de la Oreavu – Grebanu – Homesti, să vedeți acolo cum ”omul, primarul sfințește locul” și cum arată o lucrare de investiție făcută cu cap, cu asfalt turnat în 2 straturi peste stratul deja existent, lat de 7,5m cu podețe și șanțuri dalate.

Și nu în ultimul rând, veți vedea o lucrare care respectă banii cetățenilor!

De altfel cand esti primar mai mult pe facebook și nu la Primărie, cu postări și comentarii referitoare la ce au făcut și a dres Adrian Gheorghe, Cîțu, deputații, etc, și cu deja cele 16 mari proiecte în 9 ani ale dl edil, cu asfaltări de miliarde care nu țin mai mult de 6 luni ș.a.m.d. nu mai poți livra oamenilor proiecte cu capul limpede, că ești obosit de la atâta late night show.

Revenind la ale noastre, tot dl primar ne dă alt exemplu de un cetățean care și-a lăsat anumite deșeuri din construcții pe marginea drumului și că dânsul putea să anunțe Garda de Mediu pentru a-l sancționa că și așa este de altă culoare politică.

Deci se pare că sancțiunile pe care dl edil le vrea, sunt cele pe culoare politică. Dacă ești galben și ai votat Adrian Gheorghe, primești roșu de la Chir.

Se pare că salubrizarea va fi în toate satele comunei până la urmă. Doar din satul Tăbăcari, se va aduce gunoiul cu tractorul Primăriei sus la Oratia pentru a-l preda Acvatermului ca aceștia să nu mai intre acolo și la fel se va proceda cu gunoiul din satul Pleșești și anume din deal, Dărăști și cel de pe linie, se va aduce cu căruța în centru, plus două zone din Coțatcu.

Eu am pus problema unor containere de grup în aceste zone, dar dl edil a ridicat problema ca cetățenii să nu arunce acolo și alte tipuri de gunoi în afară de cel menajer și reciclabil. Dl doctor am venit cu soluția de montare a unor camere.

Dl primar spune că sunt costuri enorme cu aceste camere și nu sunt bani. Ce înseamnă enorm? Nu știm….Cât pot costa niște camere? Mai mult decât cele 2 miliarde aruncate pe așa-zisul asfalt de pe Dealul Târgului din Pleșești? Sau pe conducta de apă potabilă îngropată la adâncimi ridicole, de 20 cm? Să fim serioși…

Propuneri

Eu am propus chiar responsabilizarea unor cetateni sau cei de la ajutorul social care să supravegheze uneori ca să nu se arunce alte tipuri de gunoi. Răspunsul a fost unul marca dl primar, de a le păzi eu că și așa nu am ce face. Eu unul le-as păzi, dar doar daca le-am păzi împreună,  pentru că numai astfel aș mai avea de învățat de la un absolvent de ingineria mediului.

Și am învăța împreună, și eu aș putea să-i explic dl primar cum se strânge gunoiul, ce resurse ai nevoie, cum am tras cu colegii mei să termin de strâns tot pe Dealul Cimitirului, la Pleșești, ca să nu găsească Garda de Mediu nenorocirea de acolo și să aplice o amendă maximă, de ordinul sutelor de milioane.

În ritmul ăsta vă pot spune                             
Se va-nălța gunoiul iar.
Pe-aşa un soclu parc-aş pune
Statuia domnului primar.

Tot dl edil ne spune că în com. Podgoria nu gunoiul menajer și cel reciclabil sunt o problemă că acestea sunt cantități foarte mici, dar după cum ați văzut și dvs în toate postările mele dar și la actiunile de ecologizare pe care le-am făcut, preponderent este gunoi reciclabil – plastic, sticlă, carton, doze de aluminiu.

Adică 30 de saci din Pădurea Pleșești și 60 de saci de la groapa de gunoi de pe dealul cimitirului de la Pleșești plini ochi cu sticle, pet-uri, ambalaje, pahare de cafea, doze. Asta așa, ca să le aducem aminte unora ce e acela gunoi reciclabil, că poate mai confundă.

Podgoria mai curată – Acțiune ecologizare

Ah că ia Primaria de la cetățean toate crăcile și deșeurile din construcții sau că pentru o friptură la un restaurant celebru din barieră se acceptă să se aducă mașini de moloz și etc de pe raza Râmnicului la groapa din valea Oratiei, dupa se incendiază și spunem că există piromani prin sat care dau foc, asta e cu totul altceva.

Asta e o altă demagogie pe față, dar o lasam pentru un alt articol.

Referitor la amenda luată de Primăria Podgoria de la Garda de Mediu, dl primar doar a aruncat doar așa câteva blesteme, ca să aibă parte de bani cei care au făcut asta, cum a avut el de amendă. Ce să zicem?! Bun raspuns!

Totuși a precizat că nu a făcut atât de mult caz pe acest subiect că cică acolo ar fi o proprietate privată și că putea să le-o impute proprietarilor de acolo, dar așa a preferat să și-o asume.

Frumoasă și constructivă abordare! Soluții zero, acțiune zero! Și, când o încasăm, o dăm pe blesteme!

Nu mai bine, în loc de blesteme, facem niște rugăciuni, cine știe, poate-poate, printr-un miracol, ”ingineria mediului” face gunoiul să dispară…

Cam acesta a fost articolul de azi dragi mei cititori. Nu uitați sa va abonati la canalul de youtube și să apăsați și clopoțelul pentru a fi notificați de alte noi episoade.

Până data viitoare nu uitați: un om informat e un om puternic.

#PodgoriaPentruTine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest website, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe inclusiv cum să controlezi cookie-urile, accesează politica de confidențialitate.