Adrian Gheorghe – Cadastru, PUG, Nomenclator stradal

Adrian Gheorghe – bine v-am regăsit oameni buni la un nou articol, cel în care prezentăm episodul IX din seria Jurnal de Consilier.

Azi discutăm despre ședința din 30 iunie 2021.

Pe ordinea de zi, au fost următoarele:

1. Proiect de hotărâre privind punerea în aplicare a unei sentințe civile;

2. Diverse.

Adrian Gheorghe – Discuții

Adrian Gheorghe – Jurnal de consilier

În absența domnului primar, aflat în concediu, dl. viceprimar ne informează că, la nivelul comunei, avem o problemă majoră, deoarece nu avem cadastrul general.

Spune că sumele decontate de Guvern sunt de 60 lei/Ha și că CLP ar trebui să mai suvenționeze de la buget cu aprox. 40l ei/Ha, în total 100 lei/Ha, comuna având o suprafață de 5151 Ha.

Acesta ne mai spune că această sumă este una modică pentru cadastriști pentru că avem o comună greu de cadastrat (oare de ce? Pentru că actele de proprietate sunt date puțin ….alandala???) și nu mulți se incumetă să vină să facă aceste măsuratori pe astfel de sume și că nicio firmă nu a vrut să vină să ne facă aceste lucrări.

Se pare că suntem o comuna sperietoare pentru firmele de cadastru după cum spune dl viceprimar. Mă întreb, oare chiar toate firmele de cadastru din toată țara ne-au refuzat sau doar cele de pe linie de partid? Curios…

Tot dl viceprimar ne informează că avem peste 660 persoane care nu au titlu de proprietate și nu se pot rezolva decât prin cadastru general. Deci, așa cum ați auzit, 1 din 5 locuitori ai comunei nu au titlu de proprietate, și asta la 30 de ani de la apariția legii 18/1991, privind fondul funciar.

30 de ani… Se pare că dl Brucan, fie iertat,  s-a înșelat când a spus că toate vor fi bune ”după 20 de ani…” Dar ce-i timpul ăsta, ce atâta grabă? 30 de ani ca gândul trec, 3 mandate – ca o clipă, mai ales când onor domnul primar a și declarat că dânsul vrea să facă ”administrație publică, nu fond funciar”…

Că așa înțelegem noi atribuțiile primarului, facem numai ce vrem… Cum ar fi să zică preotul că el nu oficiază decât nunți și botezuri că, la înmormântări, e tristețea prea mare?

Dl vice spune că, în mod normal, trebuia ca, până la ora actuală, să avem inventarierea terenurilor agricole pe sectoare și ce proprietari sunt pe terenurile din fiecare sector. Dar ce mai e normal? și de ce nu s-o fi făcut de 30 de ani și 3 mandate? Iar sunt alții de vină????

Adrian Gheorghe – Cadastru, PUG, Nomenclator stradal

Tot dânsul ne mai spune că au primit o adresă în primăvara acestui an, prin care erau înștiințați că, până la sfârșitu lunii octombrie, trebuie să facă această inventariere.

Ea ar fi făcută cam 80%, dar trebuie ca la rectificarea bugetară din august să reușim să facem un buget și pentru acest lucru.

Dacă Primăria nu va face această inventariere, amenda conform legii, va fi de aprox. 1miliard lei vechi (aproximativ 20 mii euro). Aceste lucruri trebuiau făcute din 2013 însă mereu s-au amânat, s-au prelungit termenele și iată, a venit scadenta, acesta este ultimul termen pentru a face acest lucru.

Un mizilic, 20.000 de euro, la valoarea noastră…Să mulțumim, încă o dată, distinsului domn primar…Ușor-ușor, ne vom transforma într-o Primărie plătitoare de amenzi dar, bineînțeles, altcineva e de vină, luna, soarele sau horoscopul și nu neputința, nepăsarea sau, mai rău, incompetența….

După această lucrare de inventariere, se poate concesiona și islazul comunal și automat va genera încasări la buget, iar cetățenii își pot primi suvenții de la APIA.

Dl doctor vine cu ideea de a angaja un cadastrist pe o perioadă determinată pentru a face aceste măsuratori și așa am putea ieși o idee mai ieftin.

Dl vice spune că legea ne perminte două posibilități, angajat sau contractat o firmă specializată. Pentru prima variantă s-a încercat acest lucru, însă nu dorește nimeni să lucreze pe un salariu de funcționar public și să facă atâta muncă, iar varianta 2, firma nu vine că sunt puțini bani per Ha.  

Oare cum or proceda alte Primării din țară? Or sta tot așa, cu mâna întinsă și cu picioarele în noroi, așteptând o minune??

Bun așa. Deci, a facut domn primar la administrație până când trebuie să plătim despăgubiri cetățenilor și amenzi. Acum știți dragi cetățeni că demagogia și pasarea responsabilității ne poate costa…cam 1 miliard lei vechi.

Alți bani, altă distracție…Așa că, atunci când vi se pare că dl primar vă plânge de milă când vorbește de 10 lei / lună pentru gunoi, gândiți-vă că trebuie să contribuiți muuult mai consistent pentru plata amenzilor (că nu le-o plăti domnu primar din buzunarul lui) și, eventual întrebați-l:

Domnu primar, noi câte amenzi mai plătim???

Dl vice mai ridică problema actualizării Planului Urbanistic General (PUG) care ne va costa aprox. 5 miliarde lei vechi, însă trebuie făcut neaparat, deoarece nu mai pot accesa niciun proiect fără acesta.

Când spuneam lucrurile acestea, la început de an (verificați vlogurile anterioare, ca să vă convingeți), eram luat peste picior de eternii înțelepți și gașca lor de bocitoare (cu oameni știutori, care ”scriu” proiecte) și vă livrau gogorițe că nu dă Guvernul bani…

Mai zic încă o dată: Nu poți face proiecte fără PUG! Niciun Guvern nu va da finanțare pentru comune fără PUG! Mă bucur că domnul viceprimar a fost de acord cu mine….Mai bine mai târziu decât niciodată!

O altăă problem ridicată de dl vice se referă la nomenclatorul stradal. Și că și acesta costă foarte mult.

Doamna secretar, ne spune că aceste lucruri menționate de dl vice: cadastru, pug și nomenclator sunt proiecte pe care cetățenii comunei nu le-ar fi înțeles dacă ei le făceau acum mult timp pentru că cetățenii voiau asfalt, apă și etc.

Adică iarăși: dumneavoastră sunteți niște proști, nu aveți capacitatea să înțelegeți…Păi, care e rolul Primăriei?

Să explice oamenilor pe înțelesul lor, că de-aia ești primar cu școli înalte, dar asta se întâmplă numai atunci când ești cu adevărat aproape de cetățean.

Or, la noi în comună, ce e cetățeanul? Păi, cum spun domnii cu carte, cetățeanul e prostul care voteaza o dată la 4 ani… Nu vă amintiți? Transparență? Să mă vadă pe mine toți proștii???

Astea sunt cuvintele lor….

Eu am contrazis-o pe doamna secretar și i-am explicat că greșeste, deoarece cetățenii pot înțelege importanța unor astfel de proiecte dacă există transparență și dacă sunt informați corect.

Și să vă dau câteva exemple:

– fără cadastru, oamenilor nu li se pot da titluri de proprietate, ceea ce duce la imposibilitatea de a vinde teren, casă. V-ați confruntat cu așa ceva?

– fără PUG, nu putem accesa fonduri pentru proiecte și automat comuna și comunitatea nu se va putea dezvolta și prospera;

– fără nomenclator stradal, salvarea, sau pompierii în caz de Doamne ferește vreo nenorocire, nu vor ști unde să ajungă, nu te vor putea identifica. Ce ai putea să explici la 112 când ai un necaz:

“știți, în satul X, pe a treia stradă la dreapta este un magazin și după magazin faceți dreapta, este un bolovan la poartă și mai mergi de acolo 30m pe stânga și acolo sunt eu?”

Sau spui că stai în Podgoria, pe str. Primăverii, la nr. 3?! Deci, oamenii vor înțelege și aceste lucruri.

Îmi aduc aminte că la ultima ieșire a dl edil pe postul tv local, ne spunea că dânsul nu este de acord cu acest nomenclator stradal. Că nu are cum să spună că o uliță care este de pământ sau piatră și care nu are condiții, să o numească stradă.

Că întâi vrea să fie toate ulițile asfaltate și după să îi dea statulul de stradă. Până una alta, vă amintiți de regulamentul de salubrizare, care prevede curățarea stațiilor de metrou și tramvai și măturarea străzilor cu iluminat public…

Acuma na, cine suntem noi, când domnul primar nu e de acord cu ce spune legea?

Păi dacă în Râmnic sunt străzi neasfaltate, fără curent și apă și au nume și nr, dar la o comună?! Dar na…demagogie ieftină cum ne-a obișnuit dl edil de oraș. Nu-i așa, dl primar? Păi ce e ulița? Nu e ruda săracă a străzii?

Din păcate, o concluzie teribilă se desprinde după atâtea neputințe și amenzi:

Dom’ primar a fost teribil,
Chiar dacă a fost un şef mic,
A făcut tot ce-i posibil
Ca să nu facă...nimic.

Domna secretar ne informează de o solicitare venită din partea unui domn italian de a construi un monument în formă de cruce, simbol al memoriei eroilor neamului românesc, înalt de 100m, luminat cu leduri, pe un teren aflat în satul Tigoiu.

Domnul vice ne spune că e aceeași firmă care a vrut acum mulți ani să facă un parc de eoliene, însa trebuia ca firma să fie și proprietara terenului, însă bunurile din domeniul public nu se pot vinde și de aceea a respins acel proiect.

Tot dânsul spune că acolo trebuie tras și curent electric pentru a ilumina acea cruce și va trebui ca și CLP să contribuie la acest proiect.

Eu le-am sugerat montarea unui panou solar pentru ledurile de pe cruce ca să nu se mai tragă curent dacă va fi cazul.

Însă niciunul dintre noi nu suntem lămuriți cu finanțarea acestui momument. Dacă firma va veni cu finanțare 100% pentru a face acest monument și Primăria doar va răspunde de avize și etc, nimeni nu are nimic împotrivă.

Dacă va trebui să venim și noi cu o cofinanțare, atunci nimeni nu este de acord pentru că avem alte probleme mai stringente.

Dl vice ne informează că în conformitate cu ultimile modificări legale, sistemul de alimentare cu apă nu mai poate fi în subordinea CLP. Și ca avem două variante, ori să-l dăm către Compania de Apă, ori să înființăm o firmă care va fi în subordinea CLP.

Dl doctor aduce în discuție problrma cetățenilor cu apa și că nu înțelege de ce unii cetățeni refuză să-și facă un bazin pentru apă cu un hidrofor, deoarece cu o investiție de 2000 lei  își pot asigura confortul.

Păi până acum dl edil spunea că “cetățenii comunei sunt săraci” și că nu pot să dea 10 lei/pers. la gunoi, că nu-și permit să-și bage gaze, că nu-și permit să plătească apa, etc.

Acuma dăm exemple de 2000 lei… Păi nu e ca-n zicala ”Bogatul nu crede săracului și sătulul nu crede flămândului”???  10 lei e tragedie, 2000 e boierie??

Eu zic că, în frumoasa noastră comună, cum îi place dlui vice să vorbească despre Podgoria, cea mai mare problemă e sărăcia, într-adevăr, dar sărăcia de idei. Niște idei înțelepte, făcute cu cap, ar învăța oamenii să pescuiască în loc să primească pește…

Dar nu e mai confortabil să-i ții proști pe…proști? Cine îi mai înțelege?!

Adrian Gheorghe – Propuneri

Eu am mai ridicat problema Cartierului Viilor, pentru că am avut mesaje din partea cetățenilor de acolo că își distrug mașinile și că și-ar dori măcar câteva mașini de piatră. Dl vice mi-a răspuns că se are în vedere asfaltarea acelui cartier.

Când…nimeni nu știe?! Poate la următorul mandat, zic eu. La câte amenzi se prefigurează că vom plăti, la câte procese pierde Primăria Podgoria pe bandă rulantă, pentru care trebuie să plătească despăgubiri și cheltuieli de judecată, apoi, oameni buni, vă spun că, cu această echipă la Primărie, vom avea asfalt, canalizare și alte utilități când o face plopul mere…..

Am adus în discuție și problema șanțurilor și podețelor de la accesul ulițelor, deoarece acestea sunt foarte înguste atunci când plouă și se înfundă.

Dl vice spune că a discutat cu cetățenii pentru a-și curăța șanțurile și podețele, însă totul depinde de cetățean. Primăria? Ce să facă ea? Dacă nu e în stare să facă ce depinde de ea, atunci măcar cetățeanul să facă niște ecluze….

În încheiere vreau să fac un apel la toți cetățenii de bună credință să-și curețe șanțurile și să-și decolmateze podețele pentru că suntem o comunitate și trebuie să ne purtam ca atare.

Trebuie să înțelegem că schimbarea de mâine pornește de la acțiunea noastră de azi.

Fii cetățean resposabil – Podgoria mai curată!

Fii cetățean responsabil – Podgoria pentru tine

Cam acesta a fost articolul de azi.

Nu pot să nu remarc faptul că ședința a fost una constructivă, în care dezbaterile au fost la liber, fiecare exprimându-și părerile fără frica șefului suprem, aflat, după cum singur spune, la ”recreiere” (cu i, că așa se învață la București)… a fost, poate, singura ședință de anul acesta în care nu am auzit atacuri la persoană sau jigniri grobiene sau, mai rău, aprobări tacite ale corifeilor marelui înțelept…

Eu înțeleg că nimeni nu are voie să fie mai deştept decât şeful, dacă vrea să-şi păstreze slujba, dar cred în ceea ce spunea George Bernard Shaw: ”Libertatea înseamnă răspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea”. Din păcate…

Nu uitați să vă abonați la canalul meu de youtube ca să fiți la curent cu ce se întâmplă în ședințele de consiliu, să dați un Like dacă va plăcut și un share să vadă toți.

Până data viitoare, nu uitați: un om informat e un om puternic. #PodgoriaPentruTine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest website, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe inclusiv cum să controlezi cookie-urile, accesează politica de confidențialitate.