Adrian Gheorghe – salutare oameni dragi și bine v-am găsit la un nou articol în care povestim cel de-al 6-lea episod din seria #Jurnal de Consilier, în care vom vorbi vorbi despre cea de-a III-a ședință a consiliului local din data de 31 martie 2021.
Pe ordinea de zi s-au aflat aspecte tehnice și administrative care vizează înființarea serviciului de salubrizare în comuna Podgoria.
Documentele analizate au avut un volum impresionant, de aproximativ 400 pagini. După ce le-am studiat cu atenție, am sperat că vom avea o discuție constructivă cu colegii din consiliu.
Ce a urmat, veți vedea acum și vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile potrivite.
Astfel, am observat cu stupoare că acest proiect de hotărâre, în speță caietul de sarcini, regulamentul de salubrizare, etc, sunt copiate cuvânt cu cuvânt după un regulment de municipiu, de unde s-a înlocuit doar numele municipiului respectiv cu cel al comunei noastre, respectiv Podgoria.
Eu am înțeles că s-a votat schimbarea zonării a două sate, dar nu știam că am ajuns și municipiu. Nu zic că e rău să ai niște modele de insipirație, dar de aici până la a lua totul ad literam e cale lungă, mai ales că veți vedea ce situații caraghioase conțin aceste proiecte de hotărâre..
Și acum, haideți să vă prezint și dvs ce conțin aceste documente:
- în primul rând acest proiect de hotărâre este unul discriminatoriu, deoarece satele Pleșești și Tăbăcari nu vor beneficia de acest serviciu de colectare a gunoaielor și de salubrizare.
Adică după au fost trecute în zona A, crescând impozitele, că doar s-au facut investiții multe acolo, după cum ne informa domnul viceprimar, când vine vorba de condiții civilizate de trai, brusc locuitorii nu mai au drepturi.
- se vor mătura trotuarele, stropi și spăla numai în zonele cu iluminat public corespunzător… Așa că, dacă nu aveți iluminat public pe stradă, nu se face nimic acolo….Cât despre trotuare, dacă știți pe unde se află, vă las pe dumneavoastră să le indentificati.
- se vor spală rigolele (șanțurile)…care șanțuri???…că noi nu avem…
- vom avea și măturat mecanizat;
în regulament se mai precizează, aici va rog frumos doamnelor și domnilor să fiți atenți: igienizarea refugiilor din stații de tramvai și accesul la stațiile de metrou???
Ați auzit bine: stații de tramvai și de metrou! Nu doar că Podgoria e municipiu, dar tare mi-e că terminăm de construit metroul înaintea Clujului…
Eu am inteles că prin Tăbăcari trecea o șină de cale ferata prin anul 1909, dar nu știam că Primaria are în vedere un proiect de tramvai și metrou. Acum nu știu dacă metroul iese la Pleșești…pentru a le oferi și lor transport în comun.
Vă dați seama de seriozitatea cu care au fost întocmite aceste documente? A spune că vei igieniza și curăța ceva ce NU ai e un paravan la a NU face nimic. E ca și cum ai spune: ”Mă duc să-mi spăl mașina, dar nu am mașină.”
La acestă observație pe care am prezentat-o în ședință, dl. primar mi-a raspuns, citez: “Pai am crezut că vine la conducere un primar din astă smart cum te prezinți tu și face și tramvai și metrou. Și, ca să nu te mai chinui tu să modifici după, am pus și astea acolo să fie. Dar poate facem și aeroport, mai știi…”.
Completat bineinteles de dn. cons. Iacob Ana, care spune: “dl. primar a pus acolo ca să fie, noi facem ce putem”.
Păi, pe principiul acesta, să punem și o gară, poate o ajunge candva trenul și în Podgoria…
Da…stimați cetățeni, așa se discută în acest Consiliu Local, miștouri, bășcălie, zeflemea și dispreț față de voi, cetățenii. De ce credeți că s-au fofilat dumnealor când a venit vorba de transmiterea ședințelor live?
Ca voi să nu vedeți, să nu știți, să nu înțelegeți, să nu puteți comenta! Actorii din ”Las Fierbinți” ar trebui să ia lecții de la ședințele noastre de Consiliu Local.
Nimeni altcineva nu a comentat nimic la aceste inepții trecute în documente – tramvai, metrou, aeroport…Acest lucru ne arată interesul acestor consilieri locali față de comunitatea nostră, respectiv dvs, cetățenii.
În proiect scrie că achiziționăm pubele de 120L cu 100lei/buc. Eu i-am prezentat dl. primar o ofertă de 73lei/buc. Acesta a menționat că a găsit altă ofertă pentru pubele de 250L cu 85 lei și că e mai avantajos.
Însă acest lucru nu e scris în proiect. Ce înțeleg eu, este că în proiect trecem ce vrem că așa e proiectul, dar facem altceva, ce ne taie capul. Vă aduceți aminte de proiectul de asfaltare din satul Pleșești când în procesul verbal din ședința de CL scria ca 1+1+1= 4 miliarde (hahaha). Matematică de studii superioare, 1+1+1=4, că unul în plus e la promoție.
Alt lucru ce ne spune dl. primar, este acela că există o idee în lume că dacă pe Pământ nu mai avem unde să depozitam gunoie, să le ducem pe Lună și că a uitat să treacă asta în proiect.
Ați înțeles aceste miștouri, nu?! Cam așa se desfășoara o dezbatere în CLP, după vorba ceea:
La treburile serioase
Noi nu ne concentrăm destul…
Avem o somnolenţă-n oase
Şi-o zeflemea de…om fudul.
Concluzia dl. primar de încheiere este că, citez: “decât să trăiesc într-o lume destupată la creier, și eu să mă strecor printre ea, mai bine trăiesc într-o lume tâmpită și proastă ca să ies eu la suprafață.”
Ați auzit bine: “decât să trăiesc într-o lume destupată la creier, și eu să mă strecor printre ea, mai bine trăiesc într-o lume tâmpită și proastă ca să ies eu la suprafață.”
Cam asta e concluzia: domnul primar consideră că poate avea succes numai dacă lumea, oamenii sunt tâmpiți și proști. Dacă oamenii sunt destupați la creier, atunci e pericol, pentru că ar trebui să se strecoare….
Caragiale să trăiască:
Ne amintim de Cațavencu ce tot spunea: ” vreau ceea ce merit în orașul ăsta de gogomani, unde sunt cel dintâi ….. între fruntașii politici”
În continuare, dl. primar ia cuvântul și ne motiveaza aceste proiecte, cu faptul că trebuie să intrăm și noi în legalitate cu privire la această colectare a gunoiului din comună.
Dumnealui spune că a demarat aceste proceduri de vreo trei luni că nu se pot face așa peste noapte, spunând că lună de lună vine cu PHCL pentru a termina odată și odată cu acest serviciu.
Aici îl contrazic pe dl. primar și îi spun că din decembrie de când am început activitatea în CLP, nu a fost depus niciun alt proiect de hotărâre privind acest lucru.
Le-o fi depus și or fi fost respinse de majoritatea PSD? Nici asta nu cred…Ah…că am stat noi la discuții în afara ședințelor de consiliu și ne-am dat cu părerea și am propus, asta e altă poveste. Dacă doriți dovezi, puteți cere la Primărie procesele verbale ale ședințelor.
Tot dumnealui, ca om cu studii în ingineria mediului, ne povestește ce fel de gunoi nu se va ridică de firma către care va fi delegat contractul citez: mese sparte de soție în capul soților, saltele și cearceafuri umede, etc.
Deci, exemple concrete stimați cetățeni.
Acuma na…trebuie să înțeleg și acest limbaj pur academic pe care îl au doar cei cu studii, nu? Și nu orice fel de studii, ci superioare, taman de Ingineria Mediului….
Și noi vrem să facem educație… eu consider că glumele de autobază nu au ce căuta într-un cadru solemn în care ar trebui să se desfășoare ședințele de consiliu local. Altfel,
E glumeț, cu poante ”bune”,
Toată lumea e sub masă.
Însă gluma, mă scuzați,
N-are şapte ani de-acasă.
În concluzie, firma respectivă va lua doar gunoiul menajer și cel reciclabil de 2x/lună, iar referitor la gunoiul vegetal, fiecare cetățean trebuie să își facă în spatele casei o groapă și să depoziteze acolo pentru a se composta.
Celelalte tipuri de gunoi (moloz, crăci, mobilier vechi, electronice) vor fi ridicate de Primărie, însă întrebarea mea este:
Și unde vor fi duse? Tot la acea gropă de gunoi ilegală din valea Oratiei și date foc ca până acum? Pentru că documentele nu menționează aceste aspecte…
Domnul primar spune că ei au mai luat gunoiul aruncat de oameni, dar o parte din el l-a mai și lăsat ca exemplu pentru ceilalți oameni, cum că dacă vor vedea gunoi acolo, nu vor mai arunca și ei.
Probabil așa se învață la Ingineria Mediului.
Domnule primar, eu va înțeleg lipsa totală de viziune, dar chiar așa….în ce oraș sau țară ați văzut dvs că dacă nu strângi gunoiul de pe marginea drumului, brusc cetățenii nu vor mai arunca???
Gunoiul naște gunoi. Reveniți-vă un pic!!! și citiți despre ”teoria ferestrelor sparte”, dacă nu e greu!
Oricum dumnealui ne spune că acest proiect de salubrizare e mai mult așa ca un vis, că nu știe câți vor înțelege și vor recicla…
Iar apropo de vise, acesta condamnă ideea consilierilor săi locali că așa au făcut și cu Grădinița cu Program Prelungit din Podgoria, citez: ”așa am visat și cu această Grădință, că hai să facem, să investim, să punem paturi, etc, și uitați că avem 6 copii…și că este ultima idee genială pe care o mai acceptă”.
Dl. Cons. Iosif intervine și spune nu vede rostul acestui serviciu și că nu e de acord. Că va fi un cost suplimentar și că oamenii nu vor fi de acord cu acest cost, și tot vor arunca gunoi, pentru că nu vor avea unde să-și ducă celalalt tip de gunoi.
Că cetățenii nu au fost informați, și mai crede că nu suntem pregătiți pentru acest serviciu. Și că noi nu îi putem învăța pe oameni, adică să îi civilizam noi.
Aici dacă dl. Iosif, ar fi citit proiectele de pe ordinea de azi, ar fi înțeles că acest serviciu doar se înființează acum și că încă nu s-a stabilit niciun preț, iar cetățenii urmează a fi informați și etc.
Când nu citești și te informezi, riști să cazi în penibil, pentru că la final tot dânsul a votat pentru acest proiect. Ați auzit bine cum a procedat domnul consilier: nu sunt de acord dar votez pentru! Curat-murdar salubrizare!
Dl. primar, spune că pentru a fi rentabil acest serviciu și pentru ca Primăria să nu subvenționeze deloc, ar trebuie să coste 10lei/pers. Eu știu că un cost estimat rezultă numai în urma unei analize de piață. Nu e cazul aici, daca așa a spus dl. primar, așa e.
Într-un final, proiectul a fost supus la vot și aprobat cu majoritatea votului consilierilor PSD. Ce va fi, cum va fi, pe unde va trece metroul, vom vedea!
În mod normal și legal, înainte ca proiectul de hotărâre să fie supus votului în cadrul Consiliului Local, acesta trebuia publicat spre consultare publică, pentru ca noi, cetățenii, să putem citi, analiza, formula propuneri pe marginea documentului.
Abia după această etapă a consultării publice proiectul putea fi înaintat Consiliului Local. La Podgoria, facem pe dos, că merge la ”lumea tâmpită și proastă” după vorbele edilului.
În schimb, se mimează legalitatea, fiind publicat pe pagina web a Primăriei anunțul de dezbatere publică în data de 29 martie, cu termen de transmitere a observațiilor… pe 26 martie. Însă documentul este datat cu data de 19 februarie 2021…
Cam așa merg lucrurile…
Diverse:
Dl. primar ne prezintă soluția sa miraculoasă de stopare a furtului de apă din perioada verii. A vorbit el la Compania de Apă și aceștia nu acceptă să ia PARȚIAL în custodie serviciul de apă doar din satul Podgoria, ci la nivelul întregii comune.
Tot el a venit cu soluția și le-a propus celor de la Compania de Apă să ne furnizeze ei apă când noi rămânem fără. Adică să ne vânda ei, bineînțeles la alt preț.
Practic tot se fura apă, dar mai scump, pentru că nu văd cum ar putea fi stopate furturile.
Eu am oferit o solutie și am spus că acolo unde există un consum suspect de mare de apă, să fie montate niște contoare smart, pentru că suntem în 2021 și există tehnologia necesară.
Aceste contoare oferă o cantitate de apă presetată, iar când această cantitate se depășește, se sisteaza furnizarea de apă. Funcționează pe principiul cartelei prepay de la telefonul mobil.
Dar important este să și vrei să faci aceste demersuri, că de spălat pe mâini de responsabilități e simplu. Iar de demagogii ieftine sunt sătui cetățenii Podgoriei. Că cica noi din Podgoria nu am fi cei mai nepăstuiți de această lipsă de apă, că și alții o duc mai rău.
Practic, prezentăm răul mai mare ca să arătam noi că suntem norocoși. Dar, dacă ne uităm la comunele din jur, realitatea ne contrazice. Iar eu știu că, pentru a progresa, trebuie să te compari cu cei dezvoltați, nu cu cei rămași în urmă…
Țineți minte cum anul trecut în plină pandemie și stare de urgență, Podgoria nu avea apă?!
Referitor la problema drumului comuna, tot dl. primar ne informează că nu a început încă să astupe aceste gropi de pe drumul principal, că nu au început stațiile de asfaltare să meargă.
Acum eu ma întreb, cum s-or descurca celelalte localități care asfaltează sau reabilitează, nu stiu, or fi aducând asfaltul de pe Lună, la schimb cu gunoiul…
Aici eu i-am propus dl primar, soluția asfaltului rece.
Acesta în schimb mi-a răspuns pe un ton ridicat, citez: ”bai frate, e 25 lei punga de asfalt rece și nu ne-ajunge…să punem 10 pungi într-o groapă nu ne convine. Că am mai pus acum 7 ani acest asfalt și nu ne-a convenit că nu rezista în timp și am renunțat că a trebuit să cumpărăm scaunele alea pe care stai tu, ca să stai comod, că altfel stăteai pe taburele pe aici.”
Iar eu i-am răspuns, că se putea uni cu cei de la ADP de la Râmnic comandând odată cu ei, astfel reducând costurile de achiziție.
În schimb acesta mi-a răspuns, tot pe același ton ridicat și iritat: ”nu ne înveți tu acuma ce înseamnă apa caldă. Că trebuie să te gândești că e ca la tine acasă. Nu îți faci casă dacă nu ai bani de dus la wc-ul public”.
Mda…vedeți acum de ce nu se vor aceste ședințe transmise live, pentru că ar trebui să își ascundă unii temperamentul grobian și dictatorial de a toate știutor cu studii.
Alt subiect este cel privind proiectul de apă de la Pleșești. Dl. primar spune ca s-ar putea aproba pentru că are și motive întemeiate pentru a câștiga acest proiect.
Că dacă la proiectul cu asfaltarea drumului comunal Podgoria-Oratia-Pleșești, ar fi o glumă, măcar acesta cu apa e important. Logică imbatabilă (hahahaha).
Deci faptul că cei care vor asfalt și își rup mașinile în fiecare zi pe această mizerie de drum nu contează în viziunea edilului expert.
Cam acesta a fost articolul de azi. Vă aștept la un nou articol, de această dată vom vorbi despre aprobarea bugetului local, în care veți afla care sunt investițiile pe care Primaria Podgoria intenționează să le realizeze în acest an.
Nu uitați să dați un like și un subscribe pe canalul de Youtube, și-un share ca să vadă și alții.
Până data viitoare nu uitați, un om informat e un om puternic.
#PodgoriaPentruTine