Adrian Gheorghe – Primărie fără strategie

Adrian Gheorghe – vă salut oameni dragi și bine ați venit pe blogul meu pentru un nou articol din seria #Jurnal de Consilier.

În episodul vlogului trecut am vorbit despre Primăria Podgoria care nu vrea să fie transparentă cu informația către dumneavoastră, cetățenii.

Adrian Gheorghe – Jurnal de Consilier

Astăzi vorbim despre ce-a de-a II-a ședință din data de 25 februarie 2021. Pe ordinea de zi au fost următoarele proiecte:

1. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință pentru perioda martie – mai;

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea regulamentului de conferire/retragere a titlului de cetățean de onoare al comunei Podgoria;

3. Proiect de hotărâre pentru însușirea raportului privind activitatea desfășurată de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav în sem. al II-lea al anului 2020;

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării actului constitutiv și al statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Progaz Buzău” la care com. Podgoria este membru asociat;

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului contului de execuție al bugetului local înregistrat la sfârșitul anului 2020.

Adrian Gheorghe – Jurnal de Consilier

Primărie fără strategie

Și acum să intrăm în subiect:

La începutul ședinței, domnul primar ne-a spus că la începutul lunii sau jumătatea lunii martie va face o ședință extraordinară pentru a aproba tarifele taxei de salubrizare.

Totodată, acesta ne spune că a participat la o ședință a Consiliului Județean Buzău în care i se cere Strategia de Dezvoltare a com. Podgoria.

După părerea dânsului și aici îl citez: “această strategie este o tâmpenie…dar dacă o cere CJ o s-o facem. Că până la urma urmei este o hârtie, un document.”

Se impun câteva clarificări: sigur, strategia este o hârtie, un document…dar, este esențial să înțelegi semnificația și importanța acelui document.

După cum cunoașteți și puteți verifica, absolut toate investițiile se fac în urma unei analize și a unei strategii de dezvoltare.

Toate, dar absolut toate sursele de finanțare, inclusiv documentele europene, prevăd drept condiție esențială pentru finanțare, următorul aspect: proiectul propus face parte dint-o strategie de dezvoltare aprobată de unitatea administrativ teritorială.

Adică o strategie asumată, discutată cu cetățenii și actorii privați.

Cu alte cuvinte, este evident faptul că, pentru a obține bani, trebuie să arați care sunt problemele pe care le ai, care sunt resursele de care dispui, ce măsuri îți propui, care sunt aspectele prioritare, ce resurse financiare implică ceea ce vrei să realizezi, orizontul de timp în care faci asta dar și rezultatele așteptate.

Pentru că cel care finanțează, oricine ar fi (UE sau statul român) vrea să se asigure că banii se duc pe o investiție făcută cu cap, că ceea ce faci e corelat cu alte activități, că ceea ce faci are impact pe termen lung.

O strategie nu e un simplu document. El trebuie să parcurgă etape bine definite, să respecte principii esențiale precum:

  • transparența (toate părțile implicate le asigură cetățenilor acces la informații relevante privind prioritățile strategice și programele asociate, care arată cum sunt folosite resursele publice pentru atingerea rezultatelor finale planificate);

  • răspunderea (inițiatorul își ia un angajament în ceea ce privește atingerea rezultatelor planificate, în orizont de timp bine stabilit);

  • participarea (elaborarea unei strategii nu e responsabilitatea unică a Primăriei. Procesele de elaborare a politicilor publice și planificare strategică implică toate părțile relevante, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, organizații non-guvernamentale, sectorul privat, autorități locale).

Observații:

Observați principiile menționate (transparența, răspunderea, participarea) și încercați să le identificați la nivelul comunei noastre. După aceea, veți înțelege de ce aici

https://comunapodgoria.ro/infrastructura/ și aici

nu este menționat nimic.

Da, Podgoria NU are o strategie! Și asta, nu de ieri de azi! Atunci, să nu ne mire faptul că nu putem obține fonduri pentru investiții! Nu statul paralel e de vină!

Nu putem ieși public, cu poalele în cap, strigând în gura mare, că Guvernul (oricare ar fi el) nu ne dă bani! Că a tăiat Cîțu nu știu ce!! Această atitudine populist-demagogică prinde numai la cine nu știe!!

Banii se dau cu respectarea unor reguli de eligibilitate, valabile pentru toata lumea. Nu respecți regulile, nu primești bani!

Prea ne-am obișnuit să obținem banii cu atitudini de adunat scame, în funcție de cât de bine am pus nada în undiță la Belina sau cât de tare am împins barca la inundații…Pur și simplu, într-o lume civilizată, nu merge așa…

Noi vrem bani, dar nu vrem să respectăm reguli! Cu banii publici (ai mei, ai dvs, ai românilor sau europenilor) nu merge șmecherește: Dați-ne voi banii, că știm noi ce să facem cu ei! Nope, nu merge!

De exemplu:

Când renovați casa, vă faceți o strategie: faceți niște economii, vă stabiliți niște activități, căutați un meșter, stabiliți cu el un preț, ce activități doriți dar și un interval de timp pentru lucrare.

Începeți activitățile, plătiți și constatați că meșterul nu pune faianța pe peretele stabilit, că pune parchet și în baie, că nu montează chiuveta în bucătărie, că așa crede el că e mai bine, că el e meșter, știe mai bine….pe banii dvs!

Ce contează planurile dvs, ce contează banii alocați, ce reguli stabilite??

Așa se întâmplă și cu administrarea comunității. Primarul nu poate fi meșterul din povestea de mai sus, nu poate face cum îl taie capul pe banii altora, pentru că NU există sac fără fund!!!

Sau un exemplu și mai bun:

Mergi la bancă să iei un împrumut (deci nu bani gratis, îî dai înapoi cu dobandă): banca îți cere niște documente. Pe logica dl. primar ce e de făcut? Să ieși în fața băncii și să strigi în gura mare că nu-ți dă banca bani sau, mai rău, că-ți cer documente??

Deci, când statul îți dă bani gratis (nu îi dai înapoi și nici nu plătești dobândă ca la bancă), pune și el niște condiții de bun-simț. Hai să vedem o strategie, o viziune!!

Domnule primar, dragi cetățeni! Strategia nu este un document să fie făcut și uitat într-un sertar!!! Strategia este primul pas spre obținerea unei finanțări!!!

Domnule primar, a afirma că această strategie este o tâmpenie…dar daca o cere CJ o s-o facem. Că până la urma urmei este o hârtie, un document, compromite iremediabil șansele comunei de a accesa vreo finanțare, mai ales că ne aflăm în plin exercițiu financiar 2021-2027, unde România beneficiază de fonduri UE de aproape 30 miliarde de euro!

Nu domnule primar!!! Nu strategia este o tâmpenie!!

Lipsa strategiei, lipsa viziunii în dezvoltare este cea mai mare tâmpenie care ne vor închide ușile către orice finanțare.

Iar noi, cetățenii comunei, trebuie să înțelegem un lucru: Bucureștiul îți dă, dar nu îți bagă în traistă!

Nu poți acuza Bucureștiul la infinit că nu îți dă, dar, când te întreabă despre o strategie, despre o viziune, tu să-l trimiți grobian la plimbare, spunându-i: E o tâmpenie, știu eu mai bine, dați-ne banii!!

Vorba ceea:

Din poziţia-i înaltă
Pe temeiul că-i votat,
Dă ades cu bâta-n baltă
Într-o baltă ce-a...secat.

...fără absolut nicio referire la Belina.

Discuții:

O alta discutie a fost referitor la apă. Domnul primar a specificat că și anul 2021 se anunță unul secetos și că vrea să cedeze furnizarea apei, cel puțin pentru satul Podgoria, Companiei de Apa Buzău, asta dacă și cetățenii Podgoriei își doresc asta.

Astfel pentru satul Oratia și Tăbăcari vor rămâne cele două foraje de apă, iar dacă nici acestea nu vor ajunge și vor fi iar probleme cu apa, îți vor da demisia…asta într-o nota de umor presărată de dl. dr. Ciui.

Domnul primar mai spune și că în prima etapa s-ar putea ca cei de la Compania de Apă să schimbe și apometrele, acum rămâne de văzut cine va suporta costul lor, firma sau cetățenii.

La primul proiect de pe ordinea de zi, domna cons. Iacob Ana, ca președinte de ședință ne-a citit proiectul turuind, probabil avea treaba, că nu am înțeles graba, după care care l-a propus pe domnul viceprimar ca președinte pentru următoarele trei luni, și a și supus la vot!

Adică…vreți nu vreți asta am propus asta votați!!!

 Eu am impresia uneori că unii consilieri PSD nu mai știu cum funcționează astfel de ședințe de consiliu.

Adică sunt două grupuri, două partide…PNL și PSD care au membri desemnați ca reprezentanți ai partidului care propun oameni, proiecte, amendamente din partea partidului din care fac parte.

În acest Consiliu Local, nu există înscrierea la cuvânt, președintele de ședință nu întreabă reprezentanții dacă propun sau nu ceva, dacă ai ceva de zis…e un fel de…noi suntem majoritatea noi facem ce vrem. Voi nu contați!!!

Din păcate, în România, puterea politică este confiscată și nu este utilizată în folosul comunității. Așa este înțeleasă democrația. Nu mai există putere sau opoziţie, nu mai există doctrină de stânga sau de dreapta, iar cetăţenii se nasc o dată la patru ani şi mor imediat după aceea.

Ca-n povestea din articolul trecut, ”nu vreau să fie filmate ședințele de consiliu. Să mă vadă pe mine toți proștii??”

PHCL nr. 2:

Acest proiect cu regulamentul privind acordarea/retragerea titlului de cetățean de onoare al com. Podgoria, doamna secretar a ținut să precizeze că și eu am venit cu un astfel de proiect, dar deja fusese inițiat de domnul primar și proiectul meu nu mai avea rost, neputânt fi două proiecte de același fel.

În cadrul acestui proiect, eu am venit cu un amendament ce completa și detalia câteva articole din proiectul inițiat de domnul primar, amendament ce a fost aprobat și votat și de consiliu local.

PHCL nr. 3:

Proiectul trei aflat pe ordinea de zi, pentru însușirea raportului privind activitatea desfășurată de asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav, am venit și aici cu câteva amendamente cerând un raport mai detaliat cu cifre și date exacte.

Domnul viceprimar a motivat cu faptul că la ultimul control al Direcției de Asistență Socială Teritorială, totul a fost în regulă, nu s-a găsit nimic și că totul este ok.

Eu știu că un control se finalizează prin încheierea unui raport. Să-l credem pe domnul viceprimar, înțeleg că transparența încă nu e o virtute în Podgoria și că e grea prezentarea unui raport!

PHCL nr. 4:

La punctul patru, privind aprobarea modificării actului constitutiv și al statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Progaz Buzău”, la care com. Podgoria este membru asociat.

Țin să precizez că această asociație județeană are în proiect racordarea tuturor localităților din jud. Buzău la rețeaua de gaz. Însă nu chiar toate, ci cele mai apropiate de orașe, conducte principale, etc. Iar Podgoria va fi printre comunele prioritare.

Aici nu s-a precizat nimic despre demararea în comună a unui astfel de proiect. Probabil sunt în așteptare, de ce anume, nu știu?!

Poate că e necesară o…strategie pe care…NU o avem??? și banii pentru gaze, tot în baza unei strategii se cer! De fapt, orice ban solicitat trebuie justificat printr-o strategie…

PHCL nr. 5:

La ultimul punct de pe ordinea de zi,  privind aprobarea utilizării excedentului contului de execuție al bugetului local înregistrat la sfârșitul anului 2020. Aici am adresat două întrebări și anume:

Care sunt activitățile din proiect bugetate și care nu au fost efectuate, în urma cărora a rezultat acest excedent?

Și care este gradul de implementare a proiectului?

Domnul primar ne spune că este un excedent rămas din proiecul ”O șansă pentru Podgoria”, referitor la plata salariilor (au existat salarii neplătite?

Sau sume bugetate pentru salarii pentru care nu au fost angajați oameni?), construire cladire, etc, însumand suma de 195.100 lei.

Tot domnul primar precizează că au fost în control cei de la OIR POSDRU și că sunt câteva probleme de rezolvat, dar nu probleme majore (fără a menționa absolut niciuna) și că așteaptă procesu verbal de control de la aceștia.

Concluzii:

Gradul de implementare a proiectului este undeva la 70%.

În cadrul acestui proiect au mai rămas de făcut:

– pe școală, activități cu copiii + 3 tabere și 3 excursii;

– 15 locuințe de reabilitat și igienizat;

– terminarea Centrului de zi din comuna Podgoria (fostul Cămin Cultural).

Tot domnul primar, mai precizează că la buget va cuprinde și o parte din bani pentru construirea gardului din fața Centrului de zi din fier forjat și a celui din lateral din plasă, dalarea șanțului, construirea podețului și trotuarul.

Cam astea au fost subiectele din cadrul ședinței de Consiliu Local.

Până la următorul articol nu uitați să dați subscribe la canalul meu de Youtube pentru a fi la curent cu celelalte ședințe, un like dacă va plăcut și-un share să vadă și alții.

Nu uitați! Dacă aveți anumite probleme ce vreți să le aduceți în atenția CLP, nu ezitați să-mi scrieți într-un mesaj pe pagina de facebook: Adrian Gheorghe sau pe site-ul meu: www.adriangheorghe.com

Vă mulțumesc tuturor pentru că urmăriți vlogurile și articolele mele și vă aștept pe toți să fiți cât mai implicați în comunitate, pentru că tot ce fac eu, se numește: Podgoria, pentru tine!

Și țineți mine, un om informat e un om puternic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest website, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe inclusiv cum să controlezi cookie-urile, accesează politica de confidențialitate.