Adrian Gheorghe – Primărie fără transparență

Adrian Gheorghe – Salutare oameni buni și bine ați venit pe blogul meu. Astăzi vă prezint și în acest format cel de-al IV-lea episod din seria Jurnal de consilier.

În ultimul articol am vorbit despre ședința de Consiliu Local unde am discutat despre ”Taxe și impozite”, iar astăzi vom discuta despre prima ședință ordinară din data de 29 ianuarie 2021, prima sedință din noul an 2021.

Pe ordinea de zi a ședinței, s-au aflat urmatoarele proiecte:

1. Proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat din com. Podgoria pentru anul școlar 2021-2022;

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului de acțiuni sau lucrări de interes local stabilit pentru anul 2021 pentru persoanele majore apte de muncă din familii beneficiare ale legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

3. Iar proiectul al III-lea de hotărâre, cel inițiat de grupul PNL, privind aprobarea unor măsuri de îmbunătățire a actului de transparență decizională și de creștere a gradului de acces al cetățenilor la documente de interes public și a activității Primăriei, a CLP și a Comisiilor de specialitate, respectiv transmiterea live a ședințelor de consiliu.

4. Suplimentar s-a mai adăugat un proiect, de desemnare a reprezentantului comunei Podgoria în cadrul firmei Atras.

Și acum să le luam pe rând:

  1. In cadrul primului proiect s-a discutat despre trecerea Grădiniței Podgoria, la o Grădiniță cu program prelungit. Aici copiii ar urma să primească 3 mese/zi.

Discuțiile au fost în jurul sumei pentru plata pachețelelor copiilor. Domnul primar, a spus ca acest cost va fi de aprox. 13-14 lei, deorece noi plătim și transportul acestor pachețele. Tarif pe care îl vor plăti părinții.

Domnul viceprimar a mai complecat cu faptul ca DSP obliga CLP să asigure în cadrul Grădiniței și asistență medicală 8h/zi,ceea ce înseamnă că în anul 2021 în bugetul Primăriei va trebui să se aloce bani pentru înca un salariu.

Domnul primar motivează această angajare prin faptul că această asistentă medicală va asigura și asistență o dată sau de 2x/săptămână celor din satul Pleșești. De asemenea, se are în vedere modernizarea Dispensarului din Pleșești, a doua oară, dacă nu ma înșel.

Practic, alti bani din bugetul local pentru organizarea și punerea cât de cât la punct a acelui dispensar care de 5 ani zace nefolosit.

Adrian Gheorghe – Blog

2. La cel de-al II-lea proiect aș vrea să vă dau câteva date.

– numărul de beneficiari al ajutorului social: 371 pers.

– numărul dosarelor celor care nu pot presta muncă în folosul comunității este de 38 de dosare. Aici per dosar pot fi mai multi beneficiar. Un dosar poate să conțină și 9 persoane.

Domnul viceprimar, ne-a spus că aceste persoane chiar își fac orele și că nu sunt probleme aici.

După cum știți cu toții acești asistați sociali, nu pot fi puși la munci calificate, ci doar muncă necalificată.

Aici aș mai vrea să fac o precizare și să vă spun că pe raza comunei s-a început toaletarea copacilor de pe domeniul public, iar costul pentru această toaletare este de 520lei/ copac,iar numărul copacilor este undeva la 30, ceea ce însumează un cost de 15.600 lei (156mil).

Lucrarea va fi realizată cu o firmă din jud. Prahova o firmă cu care, din câte spune domnul viceprimar, Primăria a mai colaborat.

Nu știu, vouă cum vi se pare acest preț? Ca exemplu, în sectorul 3 din București prețul pentru toaletarea unui copac variază între 30 și 400 lei, în funcție de mărime.

3. La proiectul inițiat de mine, privind înregistrarea și transmiterea live pe rețele sociale ale Primăriei, a ședințelor de Consiliu Local, colegii mei nu au fost deloc încânțati.

Grupul PNL consideră că astfel putem veni în ajutorul tuturor cetățenilor din localitate care ar fi avut posibilitatea de a urmări modul în care sunt administrați banii publici și cum sunt soluționate problemele comunității, precum și prestația / activitatea fiecărui ales local, învestit în consiliu cu încrederea cetatenilor.

Cunoaștem cu toții vremurile pe care le trăim și ritmul alert pe care uneori viața ni-l impune, iar prezența fizică în camera de consiliu este, mai ales în aceste vremuri de pandemie, greu de realizat dar, prin înregistrarea și transmiterea live a ședințelor de consiliu cetățenii localității ar avea posibilitatea de a vedea modul în care votează fiecare consilier în parte și felul în care voturile pro sau contra sunt justificate.

Acest lucru demonstrând tuturor că scopul nostru, al consilierilor, este unul comun și nu avem nimic de ascuns față de cei care ne-au ales.

Aici discuțiile în contradictoriu le-am avut încă de la ședința de comisie când d-nul consilier Iosif Bogdan, nu a fost deloc deacord cu așa ceva. Iar când i-am argumentat cu faptul că așa cetățenii vor vedea și vor fi și ei mult mai bine informați, acesta mi-a răspuns, citez: ”Lasă mă lumea! Dacă vrea să afle ceva, află de la mine. Nu trebuie să

fiu eu filmat.” Deci o primă părere. Oare e mai ușor așa? Ce ar trebui să facă un cetățean care vrea să fie informat? Să-i bată în poartă?

Discuții

În cadrul dezbaterii din sedință, prima intervenție a fost a d-lui consilier Ionut Pricopi, care a precizat că aceste ședințe de Consiliu Local, nu se pot filma oricum, îți trebuie aparatură specială care costă bani, iar Primăria Podgoria, nu crede că dispune de aceasta cheltuială.

Eu i-am argumentat d-lui Pricopi că se poate filma cu un smartphone și cu un trepied pe care îl pot pune eu la dispoziție.

Acesta a precizat că un smartphone nu are cum să redea o calitate video-sunet foarte bună. Iar eu l-am contrazis din nou, cu toții știm cum se face un live pe facebook, telefoanele actuale au camere de performanță înaltă iar unele consilii locale din țară asta folosesc, nu echipamente profesionale de televiziune. Trebuie doar să dorești să ai cetățeni informați.

Domnul primar a intervenit și a spus că nu e de acord să se filmeze cu telefonul altcuiva, că nici legislativ nu crede că se poate, neprecizând care este temeiul legal care interzice acest aspect. Și dacă se modifică video și se trezesc cu toții cu figuri de desene animate.

După cum puteți observa, discuția a alunecat într-o direcție derizorie. Propunerea mea viza transmiterea live a ședințelor de Consiliu Local pagina facebook a Primăriei, gestionată și securizată prin parolă, ca astfel de giumbuslucuri nu ar avea loc.

Dl. primar a precizat că vrea să distribuie lunar sau chiar săptămânal o pagina față-verso de ziar color, unde să informeze cetățenii. Iar costul acestei pagini este undeva la 1-1,20 lei in funcție de tiraj și coloristică. Și că a discutat deja de apariția primului număr al “ziarului” în numar de 600 buc.

Dacă facem un simplu calcul, 600buc. X 1,20 = 720lei/lună sau cum a spus domnul primar, dacă face de 4x/lună. înseamnă 2880 lei.

Un sistem de filmat cu un smartphone și un trepied costă undeva la 1000 lei aprox. Sau dacă vrei ceva mai profi cum de altfel menționa domnul Pricopi, cu un buget de 3000 lei se poate achiziționa o cameră de filmat + un trepied + un microfon care captează sunetul mai pe larg.

Deci…acest refuz și aceste scuze de a nu aproba acest proiect sunt de-a dreptul puerile și lipsite de sens. Adică poți cheltui 720lei/lună sau 2900lei/ lună cu un ziar care nu ajunge nici măcar la 1000 de oameni ceea ce nu este fezabil, dar NU poți cheltui 3000-4000 lei maxim o dată!!!

Și să transmiți la 70% din populație informațiile în format video. Ceea ce este și mai ieftin și fezabil.

Domnul dr. Ciui, a menționat că el este de acord cu proiectul meu, și că se gândea și el la un astfel de proiect, ca să nu se mai spună pe Youtube, cuvinte ce nu-i aparțin.

Și încă odată m-a urecheat că nu i-am relatat exact spusele și că eu am manipulat. Că de fapt el nu a văzut video-ul meu, dar i-a trimis cineva și s-a uitat. Bună explicație, nu? Nu te-ai uitat, da l-ai văzut!

Explicații fără sens

Bun…revenim.

Ce pot să mai zic…poate dacă aveam transmise ședințele live, nu mai aveam de ce să ne plângem acum. Nu-i așa?

 Domnul viceprimar intervine și el la cuvânt și spune că ei au vrut să facă aceste înregistrări când au venit la conducere în anul 2012, dar implicau niște costuri mult prea mari (fără a menționa sume) și au preferat să facă altceva cu banii.

Iar referitor la proiectul meu, a spus că altele sunt prioritare decât aceste ședințe filmate. Dar dacă la buget se va putea prinde o sumă cât de mică această achiziție de materiale audio-video, nu are nimic împotrivă.

Nimic de contrazis aici. Dar ce vreau eu să spun este că tehnologia din 2021 este cu muuult mai avansată în 2012. Și ce se putea face atunci cu bani mulți, se poate face azi cu bani mult mai puțini.

Dar oricum la acest proiect dânsul se abține la vot pentru că știe că avem datorii de plătit.

Să nu mai zic că, prin Pleșești umblă vorba că oamenii au auzit un consilier spunând: ”de ce să mă filmeze, să mă vadă pe mine toți proștii?” Ați auzit bine! Sunteși buni o singură zi: atunci când îi votați. După, vi se spune că sunteți proști.

Când mulțimea striga ”capul lui Moțoc vrem!” vornicul Moțoc ii spunea domnitorului Alexandru Lăpușneanul: ”Nu-i lua în seamă, Maria Ta, că sunt niște proști!” Dar Lăpușneanul, cerebral, a replicat: ”Proști, dar MULȚI!” și i-a taiat capul….

Concluzii

Da…concluzia dragi cetățeni este că #SePoate, dar #NuSeVrea. Se invocă scuze puerile și ne dăm după copac (toaletat cu 520 lei bucata, ați reținut, da?) când vine vorba de transparență.

În final d-nul Iosif Bogdan, a precizat că ce scrie d-na secretar în procesul verbal e suficient pentru ceilalți. Iar eu să precizez în vlogurile mele și faptul că pe timpul PSD-ului s-au dat fonduri, iar acum de când e PNL nu se mai dă nimic.

Așa e, din 2012 și până în 2019, cât a fost PSD la guvernare, Podgoria era sufocată de proiecte, drumurile se făceau, canalizarea la fel, gunoiul se strângea, investitorii privați se înghesuiau la porțile comunei, unde se dădeau bonuri de ordine. Acum, cica toate sunt stopate….care toate?…

Plus de asta, voi, dragi cetățeni, ați văzut vreun proces-verbal al vreunei ședințe de consiliu?

Voturile împotrivă au fost de la: Dl. Pricopi, dl. Nănescu, dl. Iosif și dn. Panaete Mihaela

Voturi pentru au fost 3: al meu, al colegei mele dn. David Rodica și a dl. Dr. Ciui

Abțineri: dl. vice, dl. Putrezeanu, dn. Mavrodin, dn. Gheorghe Luminița și dn. Iacob Ana.

​ Acest vot, din punctul nostru de vedere, încalcă principiul transparenței care ar trebui să guverneze activitatea aleșilor locali, arătând clar că unii membri ai consiliului au, poate, ceva de ascuns.

Menționez că prevederile art. 138, alin. 2, lit. C din OG 57/2019 privind Codul Administrativ al României dau posibilitatea cetățenilor cu domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă de a asista la ședințele consiliului local și/sau de a le urmări pe internet, în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local.

​În consecință, plecând de la principiul că nimic nu este posibil fără oameni și nimic nu durează fără instituții, lăsăm la aprecierea dumneavoastră orice dezbatere pe aceasta temă.

Chiar, voi, cetățenii comunei, cum sunteți la curent cu ce se întâmplă în comună, cu hotărârile aleșilor locali? De unde luați informațiile? spre exemplu, pe site-ul Primăriei nu e postată nicio hotărâre adoptată în anul 2020….

4. La ultimul proiect, cel cu reprezentarea în cadrul firmei Atras nu au fost obiecții, toata lumea a fost de acord cu desemnarea domnului primar.

La capitolul diverse s-a luat în discuție problema gunoiului

Domnul primar ne-a informat că în următoarea periodă vrea să facă o comisie din care să fac și eu parte pentru a începe o campanie de informare și educare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă a gunoiului.

Tot în perioada următoare, satele Podgoria, Oratia și Coțatcu vor intra în așa zisa normalitate și se va începe colectarea selectiva a gunoiului cu firma de la Rm. Sărat, Acvaterm.

Taxa de salubrizare va fi undeva la 6lei/pers. ce include fiecare membru de familie indiferent de vârstă.

Dar…că mereu e un dar la mijloc, gospodăriile eligibile pentru așa zisa colectare selectivă sunt în număr de 1162. Tăbăcariul și Pleșeștiul se pare că nu fac parte din comunitatea noastră.

Problema transportului în comun s-a discutat și ea

Iar domnul primar ne-a spus că a sistat transportul către satul Pleșești deoarece nu era rentabil. Pentru că mai mult de 1-2 pers. nu se urcau și că microbuzul de multe ori era gol.

Iar Primăria trebuia să plătescă 10.000 lei/lună (100mil.) Pentru toate cursele și a trebuit să facă economie. Doar din transport și iluminat pe an se strângeau 2,4 miliarde lei vechi. Iar soluția o vom discuta tot la buget.

Iar propunerea d-nei cons. Mihaela era de a avea măcar o dată pe săptămână transport acolo. Dar dacă nu sunt bani…asta e!

O alta tema de discutie, a venit printr-o solicitare a Paroh. Podgoria, de a acorda domnului Ion Cioroiu fost primar al com. Podgoria, veteran de război, prizonier în lagărul din Siberia și poet, titlul de Cetățean de Onoare al comunei cu ocazia împlinirii vârstei de 101 ani.

Un proiect super venit din partea preotului Rotaru Cătălin, proiect pe care l-am susținut cu drag pentru că în Podgoria a venit timpul să-și respecte personalitățile, oamenii care au adus plusvaloare comunității lor și care după părerea mea sunt un model pentru viitoarele generații. Felicitări încă odată Parohiei Podgoria și preotului Rotaru Cătălin.

Toată lumea a fost pentru acest proiect și să sperăm că vor fi și altele pe viitor de acest gen.

Cam acesta a fost articolul de azi dragii mei cititori. Nu uitați să dați subscribe la canalul meu de youtube pentru a fi la curent cu celelalte ședințe, un like dacă va plăcut și-un share să vadă și ai tăi.

Dacă aveți anumite probleme ce vreți să le aduceți în atenția Consiliului Local, puteți să-mi scrieți într-un mesaj pe pagina de facebook: Adrian Gheorghe sau pe site-ul meu: www.adriangheorghe.com

Țineți minte, un om informat e un om puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest website, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe inclusiv cum să controlezi cookie-urile, accesează politica de confidențialitate.